Manuele Therapie, meer dan 'kraken' van gewrichten


Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is het beïnvloeden van de functie van gewrichten en wervels, door middel van manuele (met de hand) technieken. Gewrichten die te stijf zijn (te weinig mobiliteit), kunnen worden gemobiliseerd en gemanipuleerd door het gewrichtskapsel soepeler te maken. Dit gebeurt door de botstukken of wervels in een bepaalde richting te drukken. Soms is hierbij een krakend geluid hoorbaar, vandaar dat het in de volksmond ‘ kraken’ genoemd wordt.

Is manuele therapie beter dan ‘gewone’ fysiotherapie?

Ten onrechte word vaak gedacht dat het een soort ‘super therapie’ is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat manuele therapie als zelfstandige therapie niet effectief is. Ook de richtlijnen van het KNGF geven aan dat manuele therapie alleen niet effectief en niet zinvol is. Manuele technieken zijn alleen zinvol als onderdeel van een totale aanpak.

Manuele therapie bij Fysio Physics

Bij Fysio Physics is manuele therapie altijd een onderdeel van een totaal aanpak. Manuele technieken zijn een vast onderdeel van de Fysio Physics Methode (4xT methode). Manuele technieken gecombineerd met ‘myofasciale technieken’, speciale tape technieken en gerichte training geven het beste resultaat bij gewrichtsklachten. Alle fysiotherapeuten bij Fysio Physics zijn geschoold in manuele technieken. Daarnaast zijn er ook therapeuten die een extra (master) opleiding gedaan hebben in manuele therapie. Omdat alle therapeuten samenwerken als een team, kan het zijn dat u in sommige gevallen onderling doorverwezen wordt. Ook met een speciale verwijzing voor manuele therapie van uw arts kunt u bij elke praktijk en fysiotherapeut van Fysio Physics terecht.

Vragen? Ons team staat voor u klaar!

    Laten we uw herstel werkelijkheid maken!​

    We bellen u op elk gewenst moment.

      X