Scoliose? Operatie is soms niet nodig.


Wat is een scoliose?

Een scoliose is een (driedimensionale) zijwaartse verkromming van de wervelkolom en de rug. Vaak leidt deze verkromming ook tot vervorming van de borstkas, de zogenaamde gibbus. Volgens de Vereniging van scoliosepatiënten hebben ongeveer 60.000 in Nederland een scoliose. Van deze 60.000 patiënten worden er 6.500 per jaar in het ziekenhuis behandeld en waarvan ongeveer 600 geopereerd.

Operatie is soms niet nodig.

Bij ernstige vormen van scoliose is een operatie onvermijdelijk om bijvoorbeeld het beschadigen van zenuwen te voorkomen. Maar een operatie is onomkeerbaar. Het voordeel van een operatie is dat de afwijkende stand van de scoliose wordt gecorrigeerd. Maar de wervelkolom wordt in deze gecorrigeerde stand blijvend gefixeerd. Deze fixatie van de wervels leidt tot bewegingsbeperkingen en zichtbare littekens op de rug. Stel dat het zou lukken om deze operatie te voorkomen… Dat zou toch mooi zijn? Onze stelling is: opereren kan altijd nog.

De Fysio Physics 4xT Methode® (4MTOR®) bij Scoliose

Bij Fysio Physics hebben we al meer dan 20 jaar ervaring in scoliose management, het behandelen en ‘corrigeren’ van scoliose, zonder operatie. Wij werken met nieuwe behandeltechnieken waarmee we de stand van de wervels en ribben kunnen beïnvloeden.  Dat is vaak merkbaar in de beweeglijkheid (bukken met handen naar de grond) en zichtbaar, maar natuurlijk zijn de resultaten per persoon verschillend. Soms zijn er structurele veranderingen in bijvoorbeeld de vorm van de wervels (blokwervels), ribben en/of bekken, waardoor het moeilijker is om de stand te corrigeren.

Het meest genoemde verschil met andere therapeutische methoden is dat we werken met een totaalaanpak en niet alleen met bijvoorbeeld oefeningen. Zeker bij scoliose met rugpijn is er vrij snel effect merkbaar bij onze aanpak. Beter kunnen bewegen, met minder pijn bewegen, een rechtere rug, een kleinere gibbus en gemakkelijker kunnen adem halen, is wat de meeste mensen ervaren. Het aantal behandelingen hangt af van de ernst van de scoliose.

Therapie: de standaard oefeningen zijn vaak niet zinvol.

Mensen krijgen vaak als therapie alleen oefeningen zoals spiertraining, balanstraining en houdingsoefeningen. Dit om er voor te zorgen dat de scoliose niet toeneemt. Helaas hebben deze oefeningen niet altijd het gewenste resultaat. Eigenlijk is dat logisch. De veranderde stand van de gewrichten geeft soms pijn bij bewegen en zorgt voor een remming van de spieren. Iemand die met z’n hand klem zit tussen de deur kan ook geen vuist maken! Het maken van een vuist zou juist meer schade geven daarom kan spiertraining, net als bij een scoliosepatiënt, ook bij deze persoon averechts werken. Belangrijk is dat de juiste voorwaarden worden gecreëerd.

Hoe gaan wij te werk?

Stap 1: Consult en informatie. Na een uitgebreid onderzoek krijgt u informatie over onze aanpak en een gericht advies.
Stap 2: Voorwaarden scheppen. Hierbij is ons ‘ScolioFit-thuistrainingsprogramma’ van groot belang.
Stap 3: Therapie & training.
Stap 4: Onderhoudsprogramma.

Vragen? Ons team staat voor u klaar!

    Laten we uw herstel werkelijkheid maken!​

    We bellen u op elk gewenst moment.

      X