Sportmedisch Onderzoek

Sportmedisch onderzoek – voor een beter sportief leven 

Iedere sporter wil fit blijven en geen blessures oplopen. Dat geldt zowel voor amateursporters als voor sporters die regelmatig aan (professionele) wedstrijden meedoen. Voor sommige sporten is het zelfs verplicht, ook als amateur, om een sportmedische keuring te laten verrichten 

Bij Fysio Physics werken wij met een speciale screening waarbij sporters volgens een protocol worden gecontroleerd. Hierbij testen we niet alleen de conditie- en lichaamssamenstelling maar ook je gewrichten worden gecheckt. 

Wat is sportmedisch onderzoek?  

Een sportmedisch onderzoek is een check hoe fit je bent en of je veilig kunt sporten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door iemand die hiertoe bevoegd is. Tijdens het onderzoek wordt je conditie en lichaamssamenstelling gemeten. Een mooi extraatje bij ons is dat we ook je meenemen. Zo krijg je een compleet beeld van hoe je er lichamelijk voor staat. 

Een sportmedisch onderzoek is iets anders dan een verplichte sportmedische keuring. De keuring moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, die de betreffende sportbond eist. 

Wat merk ik tijdens sportmedisch onderzoek?  

Een sportmedisch onderzoek en keuring bestaat uit een aantal onderdelen. Je vult een vragenlijst in over je gezondheid en er wordt lichamelijk onderzoek gedaan. Daarbij worden zaken zoals je lengte, gewicht en vetpercentage gemeten. Ook je gewrichten komen aan bod. 

Tijdens het sportmedisch onderzoek (en vooral erna) merk je hoe fit je bent. Door je lichaam beter te leren kennen kun je gerichter en veiliger toewerken naar jouw doel.  

Oorzaken van sportblessures  

Het is de nachtmerrie van iedere sporter om een blessure op te lopen. Een blessure betekent dat je niet kunt trainen en dat je doel mogelijk in gevaar komt. Niet alle blessures zijn te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld uitglijden en een spierscheuring oplopen. Gelukkig zijn de meeste kwetsuren wel te voorkomen. 

Een veelvoorkomende oorzaak van sportblessures is overbelasting. Door te lang, te hard of te zwaar te trainen, herstelt je lichaam niet meer. Dit kan allerlei vervelende blessures veroorzaken. Sporters raken bijvoorbeeld overtraind. Hierbij word je na een training niet fitter en sterker, maar juist zwakker, omdat je niet meer herstelt van de inspanningen. 

Ook je gewrichten krijgen het bij overbelasting zwaar te verduren. Knieklachten, schouderklachten of polsklachten komen vaak voor. Welke klachten je krijgt, hangt van het type sport en training af. Een voorbeeld uit het dagelijks leven is de muisarm, waarbij je met je pols te vaak dezelfde beweging hebt gemaakt. 

Dankzij een sportmedisch onderzoek weet je wat je lichaam aankan en hoe diep je tijdens trainingen mag gaan. 

Adviezen voor optimaal sporten  

Als je optimaal wilt sporten, is het belangrijk dat je weet wat je doet. Stel dat je krachttraining wilt gaan doen en je pakt zonder enige kennis een haltergewicht van 15 kilo vast, dan doe je meer kwaad dan goed. Dankzij sportmedisch onderzoek weet je hoe je jouw lichaam het best kunt trainen. 

Ook na het onderzoek is hulp door ons nog mogelijk. Wil je het namelijk echt goed aanpakken, dan laat je je begeleiden door een erkende trainer, fysio- of oefentherapeut. De trainer maakt een op jouw lichamelijke conditie afgestemd schema, waarmee je naar je doel toewerkt. 

Behandeling en 4xT®-Methode  

Ondanks het sportmedisch onderzoek en het goede trainen, kun je een blessure oplopen. Dat overkomt iedere sporter weleens, de een wat vaker dan de ander. Blessures zijn vervelend, maar kunnen goed behandeld worden. De Fysio Physics 4xT® Methode wordt voor allerlei klachten gebruikt. 

De vier T’s staan voor Test, Trigger, Tape & Train. We gebruiken deze methode bij onder meer knieklachten, chronische aandoeningen (zoals revalidatie na kanker) en bij rug- en nekklachten. Het unieke van de 4xT® Methode is dat er voordat de behandeling start, wordt gekeken naar de oorzaak van de klachten, in plaats van het meer gangbare symptoombestrijding. 

Daarmee onderscheidt de 4xT® Methode zich van andere behandelingen. Er wordt meer gedaan dan pijnbestrijding. Tijdens de behandeling staan niet de spieren centraal, maar de fascie. Fascie is het centrale bindweefsel dat alle botstukken, gewrichten, spieren en organen omringt en alles met elkaar verbindt. Door verklevingen van de fascie verandert de trek- en drukkracht. Hierdoor worden bewegingen afgeremd. Spieren verzwakken (inhiberen), met als resultaat pijn. De 4xT® Methode heeft protocollen waarin de gewrichten en organen getest en behandeld worden met als doel de oorzaak van de pijn weg te nemen. Dit heeft het logische gevolg dat de pijn gelukkig ook afneemt. 

Waarom een sportmedisch onderzoek ondergaan?

Een sportmedisch onderzoek is om meerdere redenen een aanrader. Om te beginnen is het prettig om te weten of je lichaam in goede conditie verkeert en je gewrichten de trainingen aankunnen. Tijdens het onderzoek worden misschien zaken ontdekt die je nog niet weet. Een klein euvel aan je enkelgewricht hoeft geen probleem te zijn. Als je daarna je enkel zwaar gaat belasten, is het risico op een blessure alleen groot. 

Daarnaast maakt een sportmedisch onderzoek het makkelijker om gericht naar je doel toe te werken. Om je doel te bereiken, is training noodzakelijk. Door te weten wat je lichaam aankan, zorg je voor een perfecte belasting, niet te zwaar, maar ook niet te licht. Zo wordt het bereiken van je doel haalbaar. 

Voor sommige sporten is een sportmedische keuring verplicht. Het gaat daarbij om sporten waar je dit van verwacht, zoals boksen. Maar ook bijvoorbeeld jeugdtennissers moeten zich verplicht laten keuren. 

Wat houdt een sportmedisch onderzoek bij Fysio Physics in?

Het sportmedisch onderzoek kun je zien als een screening van je lichaam. Een aantal functies en gewrichten wordt onderzocht. 

  • Bloeddruk

    Tijdens het sportmedisch onderzoek wordt je bloeddruk gemeten. Vooral de onderdruk is belangrijk, deze moet lager zijn dan 100 mm Hg (millimeter kwik). Rond of onder de 80 mm Hg is nog beter.

  • Maximale hartslag

    Je maximale hartslag zegt niks over hoe je getraind bent. Vaak wordt de formule ‘220 – je leeftijd’ gebruikt. Dit is alleen een zeer grove schatting. Ieder mens heeft een andere hartslag. Er zijn veertigers met een maximale hartslag van 150, net zoals er veertigers zijn die bij maximale inspanning boven de 200 slagen per minuut komen.