Litteken behandeling met fysiotherapie
Heb je littekens na een keizersnede, borstvergroting, borstverkleining, buikwandcorrectie, facelift/ooglidcorrectie, operatie, (borst)kanker, trauma of brandwonden?
Eigenlijk zou iedereen na een medische ingreep fysiotherapie voor littekenweefsel moeten volgen. Dit bespaart je namelijk een hoop ellende en lelijke littekens. Medische ingrepen, zoals een operatie en bestraling, veroorzaken een litteken in de verschillende huid- en bindweefsellagen. Dit littekenweefsel ziet er niet alleen niet zo mooi uit, het kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken, met pijn en functiestoornissen tot gevolg. Er zijn diverse bekende voorbeelden, zoals:
- Pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen
- Rugklachten na buikoperaties
- Buikklachten na rugoperaties
- Minder kracht
- Vochtophoping (oedeem)
- Verklevingen in het buikvlies na buikoperaties, waardoor darmen en andere organen verstoord worden
- Een ingetrokken en pijnlijk litteken als extra punt
Uit recent onderzoek weten we dat de kans op overlijden zelfs toeneemt door littekenweefsel in de buik na een buikoperatie.
Met de 4xT® Littekenfysio behandelen we elk litteken effectief. Littekens worden direct voelbaar zachter en zichtbaar mooier. Ook de functiestoornissen worden effectief aangepakt. Na één behandeling merk je al verbetering. Maak vandaag nog een afspraak en ervaar het zelf.
Overwegingen bij het kiezen van een litteken therapie
Voordat je fysiotherapie voor behandeling van een litteken gaat volgen, zijn er wat dingen om over na te denken. De ernst van littekens is bijvoorbeeld belangrijk.
Kleinere littekens kunnen reageren op niet-chirurgische behandelingen, zoals littekentherapie met siliconen, lasertherapie en natuurlijk fysiotherapie.
Grotere of ernstigere littekens vereisen mogelijk meer invasieve behandelingen, zoals microdermabrasie of huidtransplantatie.
Ook de voorkeur van de patiënt is belangrijk. Sommige patiënten geven de voorkeur aan niet-chirurgische behandelingen, terwijl andere patiënten liever een chirurgische behandeling krijgen.
De kosten spelen eveneens een rol. Niet-chirurgische behandelingen zijn goedkoper dan chirurgische behandelingen.
De laatste factor is de hersteltijd. Niet-chirurgische behandelingen hebben een kortere hersteltijd dan chirurgische behandelingen.
Maak bij twijfel een afspraak met één van onze therapeuten om goed advies te krijgen.
Soorten littekens
Er zijn veel verschillende soorten littekens. In het onderstaande overzicht laten we zien wat je met fysiotherapie voor littekenweefsel kunt laten behandelen.
-
Normaal litteken
Een normaal litteken is een genezen huidgebied na een verwonding of operatie. Het vertoont geen abnormale groei of veranderingen in textuur. Normale littekens kunnen na verloop van tijd vervagen.
-
Keloïd litteken
Een keloid litteken is een abnormaal vergroot litteken dat zich uitstrekt voorbij de oorspronkelijke plaats van de verwonding. Het kan jeuken, pijn doen en een verhoogde groei van littekenweefsel vertonen.
-
Hypertrofisch litteken
Een hypertrofisch litteken is een verdikte, verhoogde en rode vorm van littekenweefsel. Het blijft binnen de grenzen van de oorspronkelijke wond, maar kan opvallend zijn en jeuk veroorzaken.
-
Atrofisch litteken
Een atrofisch litteken is dunner dan normaal en kan de normale huidtextuur missen. Het kan zich vormen na bepaalde huidziekten of chirurgische ingrepen.
-
Onrijp litteken
Een onrijp litteken is recent gevormd en kan nog steeds rood, jeukend en gevoelig zijn. Na verloop van tijd kan het zich stabiliseren en een meer normaal uiterlijk krijgen.
-
Striae of striemen
Striae, ook bekend als striemen, zijn dunne lijnen of strepen op de huid die ontstaan door snelle uitrekking. Ze kunnen voorkomen tijdens zwangerschap, groeispurten of gewichtstoename.
-
Cushing syndroom
Het Cushing-syndroom is een aandoening waarbij het lichaam te veel van het hormoon cortisol produceert. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder veranderingen in de huid, zoals striemen.
-
Sacrale striae
Sacrale striemen zijn striemen die zich bevinden op het gebied van de onderrug, bekken en heupen. Ze kunnen voorkomen als gevolg van gewichtsveranderingen of zwangerschap.
-
Marfan syndroom
Het Marfan-syndroom is een genetische aandoening die het bindweefsel beïnvloedt. Het kan leiden tot lange ledematen, een flexibele gewrichten en veranderingen in de huidtextuur, waaronder striemen.
-
Linear focal elastosis
Lineaire focale elastose is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door verdikking en veranderingen in elasticiteit van de huid. Het kan optreden op specifieke delen van het lichaam en gaat vaak gepaard met zonneschade.
Soorten van litteken behandeling
Iedere litteken behandeling is anders. Onze specialisten kijken naar de aard van je litteken en de oorzaak ervan. Op basis daarvan wordt een passend behandelplan gemaakt. We hebben onder meer aandacht voor de onderstaande punten.
-
Nazorg
Goede nazorg is belangrijk om de littekens goed te laten genezen en er zo goed mogelijk uit te laten zien. Dit omvat het volgen van de instructies van uw arts voor het schoonmaken en bedekken van de littekens. U kunt ook een siliconencrème of -gel gebruiken om de ontsteking en roodheid te verminderen.
-
Litteken masseren
Massage van de littekens kan helpen de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer te verbeteren, wat de littekens kan helpen sneller te genezen en er beter uit te laten zien.
-
Littekens laseren (Lichttherapie)
Lichttherapie, zoals lasertherapie, kan worden gebruikt om de bovenste lagen van de huid te verwijderen, waardoor de littekens er beter uit kunnen zien.
-
Microdermabrasie
Microdermabrasie gebruikt een diamantpunt om de bovenste laag van de huid te exfoliëren, waardoor de littekens er beter uit kunnen zien.
-
Intradermale injecties
Intradermale injecties met corticosteroïden kunnen worden gebruikt om de ontsteking en zwelling van littekens te verminderen.
-
Huidtransplantatie
In ernstige gevallen kan een huidtransplantatie nodig zijn om het litteken te bedekken.
-
Siliconen gel litteken therapie
Siliconen helpen ontstekingen, roodheid en jeuk te verminderen, en kunnen ook helpen het litteken te verzachten en plat te maken.
Innovatieve litteken therapieën
-
Radiofrequentietherapie
Radiofrequentietherapie maakt gebruik van radiogolven om littekenweefsel te verwarmen, waardoor het litteken zachter en platter kan worden.
-
Bloedplaatjesrijke plasmatherapie
Bloedplaatjesrijke plasmatherapie maakt gebruik van plasma uit het bloed van de patiënt om de productie van collageen te stimuleren, wat kan helpen het uiterlijk van het litteken te verbeteren.
-
Groeifactortherapie
Groeifactortherapie maakt gebruik van eiwitten die de wondgenezing bevorderen, waardoor het uiterlijk van het litteken kan worden verbeterd.
4xT® Litteken Behandeling: Geen crèmes, siliconenpleisters of hormonen, maar herstel bevorderen!
Onze litteken behandeling is anders dan bij de meeste huidtherapeuten. Wij werken niet met crèmes of bindweefseltechnieken, maar met technieken die het herstel van het weefsel bevorderen. 4xT® Litteken Fysiotherapie bestaat uit een combinatie van technieken. Dit zijn:
- Myofasciale technieken
- Manuele technieken
- Speciale tape technieken
- Oefeningen
- Het versoepelen van stug littekenweefsel met speciale apparatuur
Deze combinatie van technieken zorgt ervoor dat het weefsel gezonder wordt. Dat merk je direct. Littekenweefsel is stug bindweefsel, waar weinig of helemaal geen voeding in komt. Het gevolg is dat er verschrompeling, verkleving en verharding ontstaat.
Alle huid- en bindweefsellagen hebben sensoren die gevoelig zijn voor druk, trekkracht en pijnprikkels. Door verschrompeling neemt de gevoeligheid van de sensoren toe. Het gevolg hiervan is dat je minder gaat bewegen, omdat dit onprettig of zelfs pijnlijk is.
Minder bewegen zorgt er weer voor dat de doorstroming met voedingsstoffen en bouwstoffen afneemt. Daardoor ontstaat er een negatieve spiraal met nog meer littekenweefsel tot gevolg. Onze 4xT® Litteken Behandeling bevordert de voeding van het weefsel, wat direct leidt tot een gezondere kleur en soepel weefsel.
Wanneer kan ik het beste starten met de behandeling?
Het beste moment om te beginnen, is voor een medische ingreep. Soms heb je maar één behandeling nodig om te weten in welke conditie je huid en bindweefsel verkeren. Behalve dat het handig is om dit te weten, kunnen ook eventuele verklevingen en functiestoornissen worden aangepakt.
Ben je al geopereerd? Dan is dat uiteraard geen probleem. Het is wel het beste om zo snel mogelijk na de ingreep met de behandeling te beginnen. Met de nieuwe technieken bevorderen we herstel, zodat er een mooier litteken ontstaat en de kans op functiestoornissen een stuk kleiner wordt.
Hoe eerder een wond geneest, hoe mooier en ‘normaler’ het weefsel eruitziet. Als de wonden goed gesloten zijn, beginnen we met de aanpak van het littekenweefsel zelf. Het is duidelijk dat hoe eerder je met de behandeling begint, hoe beter dat is.
Hoe zit het met oude littekens?
Wat als je een oud litteken hebt waar je last van hebt of wat je optisch niet mooi vindt? Ook dan biedt de 4xT® Litteken Behandeling uitkomst. We hebben bijvoorbeeld een man met beenklachten en grote littekens vanwege oude wonden uit de Tweede Wereldoorlog succesvol geholpen. Een granaat had een stuk van zijn weefsel weggeslagen, waardoor hij grote en oneffen littekens had. De man kon zijn enkel en knie niet goed buigen en liep al heel zijn leven met een stok.
We zijn met de man aan de slag gegaan. Na drie maanden behandelen had de huid op de wond weer dezelfde kleur als de huid eromheen. De huid zag er niet alleen beter uit, maar was ook gladder en zachter. Je zag bijna niet meer waar de grote littekens hadden gezeten. Ook zijn knie en enkel waren soepeler, waardoor hij weer zonder stok kon lopen.
Let wel op. Een litteken fysiotherapiebehandeling zonder medische grondslag wordt niet vergoed door de basisverzekering. Laat bij twijfel je therapeut beoordelen of de behandeling ook nodig is.
Cosmetische arts Fysio Physics: ‘Opnieuw operaties voorkomen is ons doel’
Onze hoofdvestiging staat in IJsselstein. We hebben daar een samenwerking met een praktijk voor cosmetische geneeskunde. De praktijk kan bij ernstige, moeilijke of grote littekens onze behandeling aanvullen.
Dit zegt de cosmetische arts hierover: ‘Wij zien mensen die soms ernstig verminkt zijn door de littekens na een operatie. Soms is een bacteriële ontsteking de oorzaak van veel ellende. Ons doel is het opnieuw opereren voorkomen. Elke operatie veroorzaakt littekenweefsel, dus dat is dweilen met de kraan open. Soms kan een simpele antibioticakuur of een kleine inspuiting met natuurlijke producten, die het litteken versoepelen, al wonderen verrichten.’
Externe links
Pushing back: wound mechanotransduction in repair and regeneration
Updated Scar Management Practical Guidelines: Non-invasive and invasive measures