Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodem fysiotherapie: therapie bij pijn en/of klachten in/rondom je bekken 

Heb je last van bekkenpijn, zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn of bekkeninstabiliteit? Bekkenbodem Fysiotherapie van Fysio Physics kan je dan zeker helpen! Met de 4xT Methode® (4MTOR®) worden goede resultaten behaald waardoor pijnklachten verminderen en vaak zelfs helemaal verdwijnen. Ook vrouwen die chronische bekkenpijn hebben en soms al jaren met klachten lopen, merken direct bij de eerste behandeling al het verschil. Bekijk voor een indruk van de behandeling de patiëntenvideo verderop op deze pagina. Wij krijgen regelmatig mensen die al diverse therapieën ondergaan hebben zoals (bekken)fysiotherapie of cesartherapie, met weinig of geen resultaat. Bij de meeste van deze mensen, boekten wij al snel resultaat. Maak vandaag nog een afspraak voor Bekkenbodem Fysiotherapie en ervaar het zelf. 

Wat is bekkenbodem fysiotherapie

Bij Fysio Physics bieden we bekkenbodem fysiotherapie volgens de 4xT® Methode aan. Ons eerste doel is er voor te zorgen dat je pijnvrij kunt bewegen. Met behulp van de 4xT® Testen onderzoeken we wat er aan de hand is en vervolgens sturen we het bekken en de rug in’. Je zult merken dat je daardoor direct makkelijker en met minder pijn kunt bewegen. 

Het voelen en aansturen van de bekkenbodem kan soms lastig zijn omdat ze niet zichtbaar zijn voor het oog. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut in bekkenbodemproblemen zal je begeleiden met doelgerichte oefeningen om de spieren van uw bekkenbodem te versterken, te ontspannen en om ze bewust te gebruiken.  

We geloven dat een optimale bekkenbodemfunctie van essentieel belang is, zelfs in situaties waarin een operatie onvermijdelijk lijkt. Een goed functionerende bekkenbodem kan helpen voorkomen dat dezelfde klachten terugkeren na een operatie. 

Bekkenpijn symptomen

Bekkenpijn kunnen een serieuze impact hebben op je welzijn en levenskwaliteit. Bekkenpijn verwijzen naar een breed scala aan ongemakken en pijnen die zich in het bekkengebied kunnen voordoen. Dit gebied omvat de botten, spieren, gewrichten en ligamenten in de onderbuik en het bekken. bekkenpijn kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen invloed hebben op zowel mannen als vrouwen, hoewel ze vaker voorkomen bij vrouwen.

Overzicht van bekkenpijn symptomen

 • Pijn in het bekkengebied: Een van de meest voorkomende symptomen van bekkenklachten is pijn in het bekkengebied zelf. Dit kan variëren van een zeurende, aanhoudende pijn tot scherpe, stekende pijnen.
 • Lage rugpijn: Bekkenklachten gaan vaak gepaard met lage rugpijn, die zich kan uitstrekken van de onderrug tot aan de bilspieren.
 • Pijn tijdens beweging: Klachten kunnen verergeren bij bepaalde bewegingen, zoals lopen, buigen, traplopen en zelfs langdurig staan of zitten.
 • Uitstralende pijn: De pijn kan uitstralen naar aangrenzende gebieden, zoals de heupen, bovenbenen, anus en geslachtsdelen.
 • Stijfheid en beperkte beweging: Sommige mensen ervaren stijfheid en een gevoel van beperkte beweging in het bekkengebied.
 • Moeite met zitten en opstaan: Het kan moeilijk zijn om comfortabel te zitten en op te staan, vooral als er druk op het bekken wordt uitgeoefend.
 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap: Bekkenklachten kunnen ook van invloed zijn op het seksuele leven, wat leidt tot pijn tijdens geslachtsgemeenschap.
 • Incontinentieproblemen: Sommige mensen ervaren ongewild verlies van urine en/of ontlasting (stressincontinentie) of niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten (urge-incontinentie).
 • Zwakte in de bekkenbodemspieren: Dit kan leiden tot incontinentie, problemen met plassen en poepen, en pijn tijdens het vrijen.
 • Verzakkingen: De bekkenbodemspieren kunnen verzakken, waardoor de organen in het bekkengebied naar beneden kunnen zakken. Dit kan leiden tot pijn, druk en andere problemen.
 • Ontsteking: Bekkenklachten kunnen worden veroorzaakt door een ontsteking van de organen of weefsels in het bekkengebied.
 • Tumoren: Bekkenklachten kunnen een symptoom zijn van een tumor in het bekkengebied.

Wanneer moet je hulp zoeken? 

Als je last hebt van aanhoudende bekkenpijn die je dagelijkse activiteiten belemmeren, is het raadzaam om medische hulp te zoeken.  

Bekkenpijn en rugpijn tijdens de zwangerschap zijn heel normaal en met behulp van bekkenbodem fysiotherapie te verlichten of te verhelpen.

Bijna elke zwangere vrouw krijgt te maken met bekkenpijn tijdens de zwangerschap. De ‘bekkenring’ en onderrug krijgen veel te verduren gedurende deze periode. Door de zwangerschapshormonen verweekt het bindweefsel en door de groeiende buik verandert de druk en spanning op het bekken en de wervelkolom. Deze veranderingen kunnen klachten veroorzaken, zoals bekkenpijn. Met behulp van de Fysio Physics 4xT Methode® sturen we het bekken en de rug in, waardoor de bewegingen beter en pijnvrij verlopen. Dat merkt je dus direct! 

Door de groeiende buik blijven er voortdurend veranderingen optreden, waardoor we je gedurende de zwangerschap blijven begeleiden en indien nodig ook na de bevalling om bekkenpijn te verlichten.  

Bij bekkenpijn niet direct starten met corestability oefeningen 

Anders dan vaak beweerd wordt, worden bekkenpijn niet veroorzaakt door instabiliteit. Helaas krijgen mensen met bekkenpijn nog steeds vaak therapie-oefeningen, zoals ‘core stability’ oefeningen en oefeningen voor de dwarse buikspieren. Maar deze oefeningen werken averechts bij bekkenpijn! De spieren rondom het bekken proberen al letterlijk krampachtig het bekken op z’n plaats te houden.  

Bekkenbodem oefeningen geven vaak meer verkramping van de spieren en meer pijn! Vergelijk dit met wanneer je hand klem zou zitten tussen de deur en je dan je handspieren moet aanspannen en een vuist moet maken. Dat geeft meer pijn en spierspanning! Het lichaam probeert deze bewegingen juist af te remmen, dus bekkenbodem oefeningen zijn bij pijn en bekkenpijn geen slimme keuze! Pas wanneer je pijnvrij kunt bewegen, ben je klaar voor bekkenbodem oefeningen.  

Wat kan de fysiotherapeut van Fysio Physics voor u betekenen?

De therapeuten van Fysio Physics werken anders. Allen hebben een speciale opleiding gehad in de 4xT® Bekkenfysio. Ons eerste doel is er voor te zorgen dat je pijnvrij kunt bewegen. Je zult merken dat je daardoor direct makkelijker en met minder pijn kunt bewegen en dat zowel de spierverkramping als verzwakking direct afnemen. De meeste mensen, ook patiënten die al jaren klachten hebben, zijn met onze nieuwe behandelmethode binnen enkele behandelingen pijnvrij!  

Film