Oncologische Fysiotherapie

Innovatieve oncologische fysiotherapie met 4xT® Methode | Herstel en begeleiding

Een kankerdiagnose zet je leven op z’n kop. Ineens ben je patiënt, terwijl je je kort geleden misschien nog topfit voelde. Vóór, tijdens en na het behandeltraject kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken. Oncologische fysiotherapie biedt jou die steun.  

In dit artikel lees je wat oncologische fysiotherapie met de 4xT® Methode voor jou kan betekenen. Ook lees je meer over de invloed van kanker op je dagelijkse leven en over het soort klachten dat je door deze ziekte kunt krijgen. Daarnaast geven we je nog wat tips die je fysiek gezien door deze lastige periode heen helpen.  

Wat is oncologie? Ontdek het belang van oncologische fysiotherapie met 4xT® Methode

Oncologie, oncologische fysiotherapie… Waar hebben we het eigenlijk over? De Van Dale zegt over oncologie het volgende: de leer van kwaadaardige gezwellen. Kanker dus.  

Oncologische fysiotherapie is de fysiotherapie die je kunt krijgen voor, tijdens en na je behandeling, zoals chemotherapie of bestralingen. Als je al voor het behandeltraject met fysiotherapie start, is de kans groot dat je sneller herstelt van de behandelingen zelf.  

Daarnaast kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen in het revalidatietraject. Bijvoorbeeld na een operatie of een reeks bestralingen. 

Ontdek de essentie van oncologische fysiotherapie en 4xT® Methode

Een kankerbehandeling is niet zomaar iets. Het is ontzettend zwaar. Zowel geestelijk als lichamelijk krijg je flinke klappen te verduren. De kans is dan ook heel groot dat je je vermoeid voelt.  

Gelukkig kun je daar met behulp van oncologische fysiotherapie wat aan doen. Met de juiste begeleiding dring je de vermoeidheid terug en breng je je conditie weer op peil. Ook kan lichamelijke inspanning je sombere gevoelens terugdringen.  

Daarnaast is in je lichaam misschien littekenweefsel ontstaan door een operatie of tijdens een bestralingstraject. Dat littekenweefsel kan leiden tot pijn en vochtophopingen (oedeem). Verder neemt de bewegingsvrijheid af, omdat je gewrichten en spieren vast gaan zitten.  

Met de 4xT® OncoFit Methode zorgen onze fysiotherapeuten ervoor dat jij je weer volledig vrij kunt bewegen.  

Leer de 4xT® Methode voor oncologische fysiotherapie begrijpen

De 4xT® Methode is ontwikkeld door fysio- en manueel therapeut Karl Noten. De nadruk ligt in deze behandelmethode op het bindweefsel. Dat is een weefsel dat alle organen (inclusief spieren en botten) omringt en met elkaar verbindt.  

Wanneer kunt u het beste starten met fysiotherapie?

 • De behandelingsperiode
 • De herstelperiode
 • De palliatieve stadium
 • En/of de terminale stadium

Invloed van kanker op je dagelijkse activiteiten

We kunnen wel stellen dat de invloed van kanker op je dagelijkse activiteiten groot is. Een aantal voorbeelden: 

 • Veel mensen met kanker voelen zich sneller vermoeid. De oorzaken daarvan zijn divers. De intensieve behandelingen slaan een flinke deuk in je energieniveau. Daarnaast piekeren kankerpatiënten vaak veel, wat natuurlijk nogal wat energie kost. Simpele zaken als wandelen, douchen of uit eten voelen ineens veel zwaarder aan.  
 • Er zijn na een behandeling misschien dingen die je ineens helemaal niet meer kunt. Als je bijvoorbeeld een operatie hebt gehad aan de lymfeklieren in je oksel, zijn armbewegingen boven je hoofd ineens veel moeilijker.  
 • Na een chemokuur kunnen gevoelloosheid, tintelingen en pijn ontstaan in je handen en voeten. Dat komt doordat de zenuwuiteinden beschadigd zijn geraakt tijdens de behandeling. We noemen dit verschijnsel ook wel neuropathie. 

Herkennen en begrijpen van symptomen tijdens het kankertraject

Het is natuurlijk prettig als je plotselinge veranderingen in je lichamelijke (en geestelijke) gesteldheid kunt duiden wanneer je een behandeling tegen kanker ondergaat. Daarom is het van groot belang dat je goede begeleiding hebt. Voor, tijdens en na het behandeltraject.  

Natuurlijk kun je al je vragen stellen in het ziekenhuis. Maar ook een oncologie-fysiotherapeut kan je helpen in dit proces. Die is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met kanker. 

Achtergrond en factoren bij kankergerelateerde klachten

Eerder in dit artikel schreven we al welke factoren kankergerelateerde klachten veroorzaken. In veel gevallen ervaar je pijn en belemmeringen door littekenweefsel en vochtophopingen.  

Maar dat zijn niet de enige probleemveroorzakers als je kanker hebt. De behandeling zelf kan bijvoorbeeld ook een grote rol spelen.  

Dieper duiken in de oorzaken van kankergerelateerde klachten

Als we kijken naar fysieke kankergerelateerde klachten, dan zien we dat de behandelingen vaak hun sporen achterlaten . Zoals we eerder al schreven, ontstaat op de plaats van de operatie of bestraling littekenweefsel. De aanwezigheid van dat extra weefsel veroorzaakt in veel gevallen klachten.  

Gelukkig zijn er mogelijkheden om die klachten te verminderen. Onder andere door oncologische fysiotherapie. 

Praktische tips en adviezen voor kankerpatiënten | Ondersteuning met 4xT® Methode

Als je een behandeling tegen kanker moet ondergaan, kunnen een aantal tips je helpen op het fysieke vlak. Welke tips dat zijn, lees je hieronder. 

Voorkomen en verminderen van bijwerkingen met 4xT® Methode

Operaties en bestralingen veroorzaken littekens in de verschillende huid- en bindweefsellagen. Dat extra weefsel zorgt vaak voor onderhuidse verklevingen. En juist die verklevingen zorgen voor allerlei klachten:  

 • Ze belemmeren een vrije beweging. 
 • Je ervaart pijn op de plek van het litteken.   
 • Je kunt niet meer zonder pijn bewegen. 
 • Gewrichten zitten vast. 
 • Je hebt minder spierkracht. 

Met de 4xT® Methode voel je al snel ontzettend veel verschil en voorkom je zelfs nieuwe problemen! 

Neem de regie terug tijdens en na een kankerbehandeling

Met deze tips pas je je levensstijl aan, zodat je nog sterker staat in je strijd tegen kanker. 

 • Blijf, wanneer mogelijk, in beweging. Lichte lichamelijke activiteit kan de bijwerkingen van je behandeling verminderen. 
   
 • Voorkom overbelasting. Het is niet nodig ineens heel extreem te gaan sporten. Juist een milde vorm van beweging houdt je lichaam fit en strijdbaar. Het is vooral belangrijk om je batterij niet helemaal leeg te maken. Je herstelt namelijk ook wat minder makkelijk. Beweeg liever regelmatig kort dan maar 1 keer lang. 
   
 • Neem voldoende rust. Luister daarbij naar je lichaam. Vaak geeft dat wel aan waar je grenzen liggen. Door de behandeling ervaar je waarschijnlijk aardig wat schommelingen in je energieniveau. Dein mee op die beweging. Ertegenin gaan heeft niet zoveel zin.  
   
 • Leef grotendeels gezond. Probeer voldoende te slapen en gezond te eten. Natuurlijk is het geen probleem als je dat schema af en toe loslaat. Plezier en genot zijn namelijk ook belangrijk! 
   
 • Zoek professionele begeleiding. Bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut. Oncologische fysiotherapie is erop gericht om jou door deze lastige periode heen te slepen. Maak gebruik van die kennis en vaardigheden. 

Ervaren oncologiefysiotherapeut met 4xT® Methode | Individuele begeleiding

Onze oncologiefysiotherapeuten weten als geen ander hoe ze jou kunnen bijstaan in dit heftige proces. Ze passen daarbij de 4xT® Methode toe, zodat jij in korte tijd veel minder klachten ervaart. 

Testen, Triggers, Tape en Training: jouw route naar herstel

De 4xT® Methode dankt haar naam aan de 4 T’s die de behandeling omvat: 

 • Testen 
 • Triggeren 
 • Tapen 
 • Trainen 

Testen

Voordat we je klachten behandelen, testen we waar precies het probleem zit. Daarvoor gebruiken we de zogenaamde DAMT-test®. Tijdens deze test verschuiven we je bindweefsel en de daaraan verbonden organen, zoals spieren en botten. Op die manier achterhalen we welke behandeling werkt voor jou.  

De uitslag van de test vertelt ons niet alleen welke oefening of behandeltechniek we moeten toepassen. We leren ook waar we hem moeten toepassen, hoe intensief hij mag zijn en in welke richting hij moet werken.  

Triggeren

Vervolgens triggeren we de bron van jouw klachten. We pakken de verklevingen aan met de hand en met speciale Scandinavische apparatuur. Omdat we precies weten waar en hoe we moeten behandelen, voel je direct na deze behandeling resultaat.  

Uiteraard luisteren we ook goed naar jouw eigen terugkoppeling. Heb je nog ergens pijn? Dan kijken we direct hoe we die kunnen verlichten. 

Tapen

Waar nodig brengen we een ondersteunende, elastische tape aan op de plek die we behandeld hebben. We gebruiken hiervoor speciale technieken, waarmee we het spier- en bindweefsel ‘insturen’.  

Tape is niet altijd nodig. We passen onze behandeling altijd aan aan jouw persoonlijke situatie.  

Trainen

Wanneer je je weer pijnvrij kunt bewegen, ga je met de training aan de slag. We vertellen je precies welke oefeningen goed voor je zijn en hoe je ze moet uitvoeren. Zo kun je ook thuis werken aan je herstel.  

Het BAM OncoFit programma: extra begeleiding na de medische behandelingen

Bij Fysio Physics behandelen we je niet alleen met de 4xT® Methode als je met kanker te maken krijgt. We bieden ook het BAM OncoFit programma, dat volledig is gericht op het herstel van je energie en spierkracht.  

Je kiest zelf of je het BAM OncoFit programma individueel of in groepsverband volgt. 24 weken lang begeleidt een coach je wekelijks op het gebied van voeding, educatie en training. Bovendien krijg je tips voor een gezonde leefstijl.  

Het is wetenschappelijk bewezen dat deelname aan dit soort leefstijlprogramma’s een positief effect heeft. Door de beweging en de persoonlijke begeleiding voel je je na verloop van tijd weer sterker; zowel fysiek als mentaal.  

Dagelijks leven met kanker: wat kun je verwachten?

Een kankerdiagnose slaat vaak in als een bom. Je krijgt een flinke klap te verwerken. Dat doet op mentaal vlak natuurlijk ontzettend veel met je. Daarnaast moet je nog maar afwachten welke veranderingen er op lichamelijk gebied optreden.  

Hoe een kankerdiagnose je dagelijkse leven verandert, hangt af van een heleboel factoren. Bijvoorbeeld: 

 • In welk stadium is de ziekte?  
 • Welke behandeling onderga je? 
 • Wat zijn de vooruitzichten? 
 • Hoe goed kun je met onzekerheden omgaan?  
 • Hoe groot is je sociale vangnet? 

In dit artikel richten we ons vooral op het lichamelijke aspect. 

Persoonlijke begeleiding en maatwerk behandeling met 4xT® Methode

Het mooie van de 4xT® Methode is dat geen enkel behandelproces hetzelfde is. De begeleiding die je krijgt van onze fysiotherapeuten, is 100% gericht op jouw situatie, jouw klachten en jouw lichaam.  

Deze gespecialiseerde vorm van begeleiden maakt dat jij met een gerust hart aan je lichamelijke gezondheid kunt werken. En dat is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je mentale welzijn! 

Veelgestelde vragen

Wat is oncologie en waarom is fysiotherapie belangrijk in een oncologisch traject?

Als je behandeld wordt met de 4xT® Methode, ervaar je de volgende verbeteringen: 

 • Je krijgt meer energie. 
 • Je voelt je minder vermoeid. 
 • Je voelt je vitaler. 
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen. 
 • Doordat je je beter kunt bewegen, zijn activiteiten weer veel leuker.  
Is het mogelijk om naast mijn medische behandeling ook te werken aan mijn fysieke gezondheid?

Absoluut. Onze 4xT® Methode ondersteunt je al tijdens je medische behandeling. Je hoeft dus niet te wachten met oncologische fysiotherapie tot je zorgtraject in het ziekenhuis achter de rug is. Sterker nog, de 4xT® Methode zorgt ervoor dat je met meer energie door het zware behandeltraject heen komt! 

Ik ben palliatief en ga niet meer genezen van kanker. Is oncologische fysiotherapie dan ook iets voor mij?

Jazeker. Door de verschillende behandelmogelijkheden zien we steeds vaker dat patiënten langer leven met kanker. In die periode kan het gunstig en prettig zijn om je lichaam zo sterk en fit mogelijk te houden. Ook als er sprake is van bijvoorbeeld pijnklachten of een bewegingsbeperking. Wij kunnen ervoor zorgen dat je zo min mogelijk of geen klachten ervaart. Daarvoor passen we de 4xT® Methode toe. 

Film