Nekpijn

Nekpijn verlichten met de innovatieve 4xT® Methode | Snel herstel en persoonlijke begeleiding

Heb jij last van nekpijn? Dan weet je als geen ander hoe vervelend dat is. Je moet voorzichtig zijn bij alles wat je doet. Spontane (lichamelijke) acties zijn er niet meer bij. Maar er is hoop. Hoelang je ook met nekklachten rondloopt, wij kunnen ze in de meeste gevallen verhelpen! 

Wat is nekpijn? Ontdek de kracht van de 4xT® Methode voor snelle verlichting van je nekpijn

Nekpijn is pijn aan 1 of beide kanten van je nek. Vaak blijft het niet bij pijn in je nek. Je kunt tegelijkertijd last hebben van: 

 • Schouders 
 • Hoofd 
 • Uitstraling in de armen 
 • Tintelingen in de hand en/of vingers 
 • Krachtverlies in de hand 
 • Verminderde beweeglijkheid van de arm 

De kern van onze unieke nekpijnbehandeling: de 4xT® Methode

Als je nekpijn hebt, wil je maar 1 ding: er zo snel mogelijk vanaf komen. In veel gevallen verdwijnen nekklachten vanzelf weer. Maar wat als dat niet gebeurt? Dan heb je een behandeling nodig.

Bij Fysio Physics behandelen we nekpijn met de innovatieve 4xT® Methode. En niet zonder succes: vaak ben je binnen enkele behandelingen van je vervelende klachten af. Daarna helpen we je bij het versterken en soepel houden van je nek. Zo blijft de nekpijn ook op de lange termijn weg.

Het dagelijks leven met nekpijn: wat mag je verwachten?

Hoe je nekpijn ervaart, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de oorzaak van de pijn en van de gevolgen die de pijn heeft.

Een whiplash kun je natuurlijk niet vergelijken met een stijve nek. Maar dat nekpijn je dagelijkse leven flink kan belemmeren, is een vaststaand feit.

Effecten van nekpijn op je dagelijkse activiteiten

Bij iedere beweging die je maakt, beweeg je je hoofd. En dus je nek. Als je nekklachten hebt, word je dus continu met die pijn geconfronteerd. Daardoor is nekpijn allereerst ontzettend vermoeiend.

Die vermoeidheid wordt nog eens extra duidelijk als je naast nekpijn ook andere klachten ervaart, zoals hoofdpijn of migraine. Dan kun je fel licht en harde geluiden na verloop van tijd minder goed verdragen.

Daarnaast kan nekpijn erg onpraktisch zijn. Bijvoorbeeld als je je nek niet goed kunt draaien, waardoor je gezichtsveld kleiner wordt. Dat merk je goed als je deelneemt aan het verkeer.

Ook je werk kan lastig worden; vooral als je een baan hebt die fysieke inspanning van je vraagt. Je kan dan je nek bij elke inspanning voelen.

Als nekklachten lang aanhouden, kunnen ze je levensvreugde naar beneden halen. Reden genoeg om ze snel aan te pakken!

Herken en Begrijp nekpijn symptomen

De aard van de pijn kan ook variëren. De pijn kan soms langzaam op komen zetten en dan langere tijd zeurend aanhouden. Nekpijn kan ook heel acuut optreden. Bijvoorbeeld als je een whiplash overhoudt aan een ongeluk. Een aantal veelvoorkomende varianten van nekpijn zijn:    

 • Hoofdpijn en nekpijn gecombineerd

  Hoofdpijn kan variëren van kloppende pijn tot constante druk, terwijl nekpijn zich vaak manifesteert als stijfheid, gevoeligheid of pijnlijke spieren in de nekregio.”

 • Acute nekpijn

  Snelle verlichting van acute nekpijn door effectieve manuele therapie. Acute nekpijn kan gepaard gaan met scherpe pijn, beperkte bewegingsvrijheid en mogelijk spierkrampen, vaak als gevolg van recente blessures of overbelasting.

 • Chronische nekpijn

  Chronische nekpijn manifesteert zich vaak als voortdurende stijfheid, pijnlijke spieren en beperkte bewegingsvrijheid over een langere periode.”

 • Hoge nekpijn

  Hoge nekpijn kan zich manifesteren als een zeurende pijn, stijfheid in de bovenste nekwervels en mogelijk hoofdpijn in het achterhoofd.

 • Nekpijn bij een kind

  Nekpijn bij kinderen kan variëren van milde stijfheid tot pijntjes die de dagelijkse activiteiten beïnvloeden.

 • Een combinatie van duizeligheid, nekpijn en vermoeidheid

  Duizeligheid kan variëren van lichthoofdigheid tot draaierigheid, terwijl nek.

Achtergrond en oorzaken van nekpijn: ontdek de kern van je probleem

Nekpijn kan op vele manieren ontstaan. Een verkeerde werkhouding kan je problemen al veroorzaken. We zetten nog wat oorzaken voor je op een rijtje. 

 • Ziektes als artrose en reuma 
 • Een slecht matras, waardoor je slaaphouding niet goed is 
 • Een slechte houding tijdens het sporten 
 • Een whiplash 
 • Een nekhernia 
 • Een vernauwing van het halswervelkanaal 

Invloed van verschillende oorzaken op nekpijn en gezondheid

Ook andere problemen met de gezondheid kunnen nekklachten opleveren. Een overzicht:  

 • Hoofdpijn en nekpijn gecombineerd

  Ervaar verlichting van hoofdpijn en nekpijn door gespecialiseerde manuele therapie. Hoofdpijn kan variëren van kloppende pijn tot constante druk, terwijl nekpijn zich vaak manifesteert als stijfheid, gevoeligheid of pijnlijke spieren in de nekregio.

 • Acute nekpijn

  Snelle verlichting van acute nekpijn door effectieve manuele therapie. Acute nekpijn kan gepaard gaan met scherpe pijn, beperkte bewegingsvrijheid en mogelijk spierkrampen, vaak als gevolg van recente blessures of overbelasting.

 • Chronische nekpijn

  Holistische manuele therapie voor langdurige verlichting van chronische nekpijn. Chronische nekpijn manifesteert zich vaak als voortdurende stijfheid, pijnlijke spieren en beperkte bewegingsvrijheid over een langere periode.

 • Hoge nekpijn

  Gespecialiseerde manuele therapie gericht op het verminderen van hoge nekpijn. Hoge nekpijn kan zich manifesteren als een zeurende pijn, stijfheid in de bovenste nekwervels en mogelijk hoofdpijn in het achterhoofd.

 • Nekpijn bij een kind

  Zachte en kindvriendelijke manuele therapie om nekpijn bij kinderen te verlichten. Nekpijn bij kinderen kan variëren van milde stijfheid tot pijntjes die de dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Er wordt speciale aandacht besteed aan het verminderen van ongemak bij kinderen.

 • Een combinatie van duizeligheid, nekpijn en vermoeidheid

  Geïntegreerde manuele therapie gericht op het beheersen van duizeligheid, nekpijn en vermoeidheid. Duizeligheid kan variëren van lichthoofdigheid tot draaierigheid, terwijl nekpijn zich vaak manifesteert als stijfheid, gevoeligheid of pijnlijke spieren in de nekregio.

 • Verkoudheid

  Ervaar je een flinke verkoudheid, dan komt vaak nekpijn, hoofdpijn en een verstopte neus samen voor. De nekpijn ontstaat meestal door opgezwollen lymfeklieren in je nek.

 • Te veel spanning in de nekspieren

  Voel je overmatige spanning in je nekspieren, dan kan dit leiden tot aanhoudende nekpijn. Het is belangrijk om te achterhalen wat deze spanning veroorzaakt, zoals een verkeerde houding, stress of overbelasting.

 • Een onverwachte beweging met de nek maken

  Het maken van een onverwachte beweging met je nek kan leiden tot acute nekpijn. Let op je bewegingen om onnodige belasting te voorkomen.

 • Koud of tocht op de spieren

  Blootstelling aan kou of tocht op de spieren kan nekpijn veroorzaken. Bescherm jezelf tegen de elementen om spierongemak te voorkomen.

 • Spier verrekt

  Het verrekken van een spier in de nek kan leiden tot pijn en ongemak. Rust en gepaste behandeling zijn essentieel voor een snel herstel.

 • Hersenvliesontsteking

  Hersenvliesontsteking kan ernstige nekpijn veroorzaken. Bij aanhoudende klachten is het cruciaal om medische hulp in te schakelen.

 • Nekhernia

  Een nekhernia kan intense nekpijn veroorzaken, vaak uitstralend naar andere delen van het lichaam. Medische evaluatie is noodzakelijk voor een juiste diagnose en behandeling.

 • Whiplash

  Whiplash, vaak geassocieerd met auto-ongelukken, kan nekpijn veroorzaken door abrupte bewegingen van het hoofd. Medische beoordeling is cruciaal na een vermoedelijke whiplash.

 • Stijve spieren

  Stijve spieren in de nek kunnen leiden tot aanhoudende nekpijn. Regelmatige stretching en beweging kunnen helpen om de spieren soepeler te maken.

 • Artrose nek

  Artrose in de nek kan leiden tot chronische nekpijn. Een gezonde levensstijl en medische begeleiding kunnen het ongemak verminderen.

 • Overbelasting

  Overmatige druk of overbelasting kan nekpijn veroorzaken. Let op je lichaamssignalen en vermijd overmatige inspanning.

 • Een verkeerde beweging

  Het maken van een verkeerde beweging kan resulteren in acute nekpijn. Wees bewust van je bewegingen om onnodige belasting te voorkomen.

 • Of een verkeerde houding

  Een verkeerde houding kan bijdragen aan aanhoudende nekpijn. Let op je houding en maak indien nodig aanpassingen voor een betere ergonomie.

Dieper inzicht in de oorzaken van nekpijn en hoe ze aangepakt kunnen worden

Een korte periode van nekklachten is meestal niet zo erg. Vaak weet je wel waar je klachten door veroorzaakt worden (bijvoorbeeld door een verkoudheid of een verkeerde sport- of werkhouding). Maar wanneer je langer dan een paar weken last hebt van je nek, is een goede diagnose belangrijk. Zo kun je weer zo snel mogelijk van je klachten af komen.  

Als je precies wilt weten wat er aan de hand is met je nek, heb je hulp nodig van een expert. Bij Fysio Physics onderzoeken we je klachten nauwgezet. Zo weten we in korte tijd wat er aan de hand is én hoe we de nekpijn kunnen verhelpen. 

Praktische tips en adviezen voor nekpijnpatiënten | Ondersteuning met de 4xT® Methode

Heb jij al langer nekklachten? Wacht dan niet langer en laat je klachten onderzoeken. De 4xT® Methode biedt jou de verlichting waar je op wacht. Tegelijkertijd kun je zelf een aantal dingen doen om je nekklachten tegen te gaan.  

Het belang van een goede levensstijl tijdens en na nekpijnbehandeling

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Deze uitspraak geldt ook voor nekklachten. Heb je nekpijn gekregen door een verkeerde houding? Reken maar dat die pijn na je behandeling terugkomt als je je houding niet aanpast.  

Zo zijn er wel meer dingen die je zelf kunt doen om de nekpijn buiten de deur te houden: 

 • Zorg voor ontspanning in je leven. In veel gevallen is nekpijn een direct gevolg van stress. Plan rustmomenten in, ook op de dagen dat je werkt.  
 • Investeer in een passende werkplek. Denk aan een goede bureaustoel en een bureau waarvan je de hoogte kunt verstellen. Ook een sta-zitwerkplek kan helpend zijn.  
 • Beweeg! Maar dan wel op de juiste manier. Als je in de correcte houding sport, blijven de spieren in je nek soepel. Bewegen als Medicijn geeft je tips voor geschikte oefeningen bij nekpijn. 

Medicijn tegen nekpijn

Medicatie slikken tegen nekpijn kan wel, zolang het maar tijdelijk is. Denk aan paracetamol.  

Aan de andere kant is pijn een waarschuwingssignaal van het lichaam. Het geeft aan dat je op moet passen, omdat er risico is op schade. In plaats van medicijnen slikken, kun je beter je nek bewegen in de richting die het minst pijnlijk is. Wat we hiermee bedoelen, kunnen onze therapeuten je uitleggen. 

Duren je nekklachten langer, dan is pijnstilling niet de oplossing voor je probleem. Je bestrijdt immers alleen de symptomen. De oorzaak is met het tijdelijk verdwijnen van de pijn helaas niet weg. De klachten komen dus gegarandeerd weer terug. 

Ervaren nekpijntherapeut met de 4xT® Methode| Individuele begeleiding en snel resultaat

Bij langdurige nekklachten is er dus meer nodig dan pijnstilling. Een effectieve behandeling begint met het vaststellen van de juiste diagnose. De 4xT® Methode is daarvoor ideaal. Vooral omdat onze fysiotherapeuten daarmee niet alleen naar de pijnklachten kijken, maar juist naar de oorzaak van de klachten. Hierbij onderzoeken ze de spieren, de botten en het bindweefsel dat eromheen ligt.  

De DAMT-Test® vertelt onze therapeut precies wat er nodig is om je klachten te verlichten. En het mooiste is: je ziet ontzettend snel resultaat! Het kan zelfs zo zijn dat je al na enkele behandelingen weer pijnvrij door het leven kunt. 

Daarna rest alleen nog de training. De DAMT-Test® vertelt welke richting je op moet trainen. Zo leer je je lichaam op de juiste manier bewegen. 

Leer de diepgaande 4xT® Methode voor effectieve nekpijnbehandeling begrijpen

Als je de 4xT® Methode goed wilt begrijpen, kun je het beste bij de naam beginnen. 4xT staat voor ‘4 maal T’:

 • Testen
 • Triggeren
 • Tapen
 • Trainen

In die volgorde behandelen we de nek en omliggende weefsels.

Diagnostische Tests, Triggers, Tape en Training: jouw pad naar nekpijnverlichting

We beginnen een behandeling altijd met testen. Tijdens de speciale DAMT-Test® bewegen we het bindweefsel (ook wel fasciae genoemd). Bindweefsel verbindt verschillende weefsels met elkaar, denk daarbij aan spieren, botten en pezen. De uitslagen van de test vertellen ons op welke plek we moeten behandelen, in welke richting de behandeling moet plaatsvinden en hoe hoog de intensiteit mag zijn. Mogelijk behandelen we daardoor op een andere plek dan waar je de klachten ervaart.

Vervolgens gaan we triggeren. Dat houdt in dat we de veroorzaker van de pijn gaan behandelen. Daarvoor gebruiken we gewrichtsmobilisaties en manuele technieken, waarmee we de botten, spieren, organen en indien nodig het bindweefsel in beweging brengen.

Vaak brengen we, ter ondersteuning, nog een elastische tape aan.

In het vervolgtraject is er ruimte voor training: jij gaat aan de slag met oefeningen die de zwakke plek in je lichaam versterken. Zo zorgen we ervoor dat de nekpijn wegblijft.

Voorkom en verminder nekpijnklachten met de 4xT® Methode

De 4xT® Methode is een wetenschappelijk bewezen methode om nekpijnklachten te verminderen en zelfs te voorkomen.

Als je van jezelf weet dat je risico loopt op nekpijn, bijvoorbeeld door de aard van je werkzaamheden, zorgt ondersteuning met de 4xT® Methode ervoor dat de klachten zich nooit niet of minder snel ontwikkelen.

Stap dus op tijd naar je fysiotherapeut. Ook als je (nog) geen heftige klachten hebt.

Persoonlijke begeleiding en op maat gemaakte nekpijnbehandeling met de 4xT® Methode

Je hoeft niet bang te zijn dat je bij ons een standaardbehandeling krijgt. De 4xT® Methode is juist zo ontwikkeld dat hij voor ieder individu passend is. De testuitslagen zijn voor niemand gelijk. Dat betekent dat je altijd je eigen persoonlijke behandeling krijgt, die aansluit op jouw lichaam en klachten.  

Ook de trainingsfase passen we volledig aan op jouw situatie. We geven je adviezen die passen bij je lichamelijke gesteldheid. Het einddoel? Dat is wel voor iedereen hetzelfde: ook op de lange termijn verlost zijn van je nekpijn. 

Veelgestelde vragen

Wat te doen tegen nekpijn?

Wat je het beste kunt doen tegen nekpijn, hangt helemaal af van de oorzaak van je klachten. Heb je een stijve nek door bijvoorbeeld een verkoudheid? Dan kan pijnstilling een prima oplossing zijn. Houden je nekklachten langer aan? Kom dan bij ons langs voor een behandeling volgens de 4xT® Methode.  

Welk kussen bij nekpijn?

Wanneer je nekpijn ervaart, is het vooral belangrijk dat je kussen genoeg ondersteuning biedt. Kussens van traagschuim en ergonomische kussen zijn daarvoor ideaal. Ook wil je dat je volledige wervelkolom (inclusief je nek natuurlijk) een zo neutraal mogelijke positie behoudt als je slaapt.  

Welk kussen voor jou de beste keuze is, hangt onder andere af van je slaaphouding. Vraag dus altijd om advies als je een nieuw kussen gaat uitzoeken.  

Hoe slapen met nekpijn?

Je kunt het beste slapen op je zij. Slapen op je buik geeft meestal alleen maar meer klachten, omdat je dan je hoofd draait. Dat probleem kan ook ontstaan als je op je rug slaapt.  

Als je op je zij ligt, moet je voorkomen dat je je romp te ver doordraait. Daarvoor kun je een lichaamskussen gebruiken.  

Hoelang kan nekpijn duren?

In de meeste gevallen trekt nekpijn binnen een aantal weken weg. Gebeurt dat niet, dan weet je dat er meer aan de hand is. Laat je nek dan nakijken door een expert. Onze fysiotherapeuten vertellen je precies wat er speelt. Daarvoor gebruiken ze de 4xT® Methode. 

Hoe liggen met nekpijn?

Zorg ervoor dat je wervelkolom en je hoofd in een neutrale positie liggen. Elke draaiing kan meer nekpijn opleveren. Een ergonomisch matras en hoofdkussen zijn hierbij niet onbelangrijk. Als je op je zij ligt, kun je je hoofd het gemakkelijkst in een neutrale houding leggen ten opzichte van je wervelkolom. Gebruik eventueel een lichaamskussen om ervoor te zorgen dat je niet naar je buik draait.  

Is warmte goed voor nekpijn?

Hoewel warmte het probleem in je nek niet oplost, kan het wel zorgen voor extra comfort. Warmte bevordert de doorbloeding van je spieren, waardoor ze wat soepeler worden. Maar als je de nekklachten volledig op wilt lossen, is er meer nodig dan warmte.   

Wat doet een chiropractor bij nekpijn?

Een chiropractor kijkt welke blokkades er in de wervelkolom aanwezig zijn. Zodra hij die blokkades heeft gevonden, corrigeert hij ze met manuele technieken. De belangrijkste taak daarbij is dat de zenuwen de ruimte krijgen en daardoor weer optimaal kunnen communiceren met de gewrichten. Dit zou kunnen bijdragen aan de afname van de klachten. Deze technieken gebruiken we bij Fysio Physics ook binnen de 4xT® Methode. 

Film