Effectieve behandeling van scoliose bij Fysio Physics: Begrijp de verschillende typen en vind verlichting voor jouw scoliose
Scoliose is een zijwaartse kromming van de ruggengraat. Deze complexe aandoening kan leiden tot ongemak, verminderde mobiliteit en houdingsproblemen. Bij Fysio Physics bieden we gespecialiseerde zorg om de symptomen van scoliose te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Wat is scoliose
Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom van een persoon een zijwaartse kromming heeft. De kromming is meestal ‘S’- of ‘C’-vormig. Bij sommige mensen blijft de mate van kromming stabiel, terwijl deze bij anderen in de loop van de tijd toeneemt. Milde scoliose veroorzaakt doorgaans geen problemen, maar ernstigere gevallen kunnen ademhalings- en bewegingsproblemen met zich meebrengen. Pijn komt meestal voor bij volwassenen en kan met de leeftijd verergeren. Naarmate de aandoening vordert, kan deze meer invloed gaan hebben op iemands leven en zelfs als een handicap worden beschouwd.
Scoliose volwassenen symptomen
Symptomen die geassocieerd worden met scoliose kunnen zijn:
- Pijn in de rug op de plaats van de kromming, die kan uitstralen naar de benen
- Ademhalings- of hartproblemen in ernstige gevallen
- Obstipatie als gevolg van de kromming die de maag, darmen, enz. ”vernauwt”
De tekenen van scoliose kunnen zijn:
- Onevenwichtige spierontwikkeling aan één zijde van de wervelkolom
- Uitstekende ribben of een uitstekend schouderblad, veroorzaakt door rotatie van de ribbenkast bij thoracale scoliose
- Onevenwichtige houding
- Hart- en longproblemen in ernstige gevallen
- Kalkafzettingen in het kraakbeen eindplaatje en soms ook in de tussenwervelschijf zelf
Dit zijn de oorzaken van scoliose
Ongeveer 65% van de gevallen van scoliose is idiopathisch (oorzaak onbekend), ongeveer 15% is aangeboren en ongeveer 10% is secundair aan een neuromusculaire aandoening.
Ongeveer 38% van de variabiliteit in het risico op scoliose is te wijten aan genetische factoren, en 62% is te wijten aan de omgeving. De genetica is waarschijnlijk complex, gezien de inconsistente overerving en de afwijkingen tussen monozygote tweelingen. De specifieke genen die bijdragen aan de ontwikkeling van scoliose zijn nog niet definitief geïdentificeerd. Ten minste één gen, CHD7, is geassocieerd met de idiopathische vorm van scoliose. Verschillende studies naar kandidaat-genen hebben verbanden gevonden tussen idiopathische scoliose en genen die betrokken zijn bij botvorming, botmetabolisme en de structuur van bindweefsel.
- Ongeveer 65% van de gevallen van scoliose is idiopathisch (oorzaak onbekend)
- Ongeveer 15% van de gevallen van scoliose is aangeboren
- Ongeveer 10% van de gevallen van scoliose is secundair aan een neuromusculaire aandoening
Volg deze adviezen als je zelf last hebt van scoliose
Let op: het is te allen tijde belangrijk om te beseffen dat elk geval van scoliose uniek is en dat het beste is om met een medische professional te praten die jou een persoonlijk advies kan geven. Dat gezegd hebbende zijn dit algemene adviezen die je kunt opvolgen en die jouw kwaliteit van leven al kunnen verbeteren:
Blijf actief
Regelmatige lichaamsbeweging en activiteit kunnen helpen om je spieren sterk en flexibel te houden, wat kan helpen om de progressie van scoliose af te remmen en te beheersen. Overleg met een fysiotherapeut of een specialist om te bepalen welke oefeningen het beste voor je zijn.
Houd een goede houding
Probeer altijd op te letten op je houding, vooral bij activiteiten zoals zitten, staan en lopen. Een goede houding kan helpen om onnodige druk op je rug te verminderen.
Een ergonomische werkplek
Als je vaak zit of werkt aan een bureau, zorg er dan voor dat je werkplek ergonomisch is ingericht. Dit kan helpen om rugbelasting te verminderen.
Ondersteunende hulpmiddelen tegen scoliose
Sommige mensen met scoliose kunnen baat hebben bij het gebruik van hulpmiddelen zoals lumbale kussens of speciale stoelen om hun rug te ondersteunen.
Zo behandelen wij scoliose met de 4xT Methode®
De bochten van scoliose trekken niet vanzelf recht. Veel kinderen hebben lichte bochten die geen behandeling nodig hebben. In deze gevallen groeien de kinderen op met een normale lichaamshouding, zelfs als hun kleine bochten nooit verdwijnen. Als de patiënt een grotere bocht heeft en nog steeds in de groei is, is het belangrijk om de bocht regelmatig te controleren via periodiek onderzoek en röntgenfoto’s in staande positie indien nodig. De toename van wervelkolomafwijkingen vereist onderzoek door een orthopedisch chirurg om te bepalen of actieve behandeling nodig is.
De traditionele medische behandeling van scoliose is complex en wordt bepaald door de ernst van de kromming en deskeletrijpheid, die samen helpen om de waarschijnlijkheid van progressie te voorspellen. De conventionele opties voor kinderen en adolescenten zijn:
- Het dragen van een brace
- Een chirurgische ingreep met wervelstang of wervelfusie
- Fysiotherapie. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat het gebruik van scoliose-specifieke oefeningen de progressie van de bocht(en) lijkt te kunnen voorkomen, met als gevolg dat het dragen van een brace of het ondergaan van chirurgie lang niet altijd nodig is.
Voor volwassenen richt de behandeling zich meestal op het verlichten van eventuele pijn:
- Met pijnmedicatie
- Eigen controle van de lichaamshouding
- Het dragen van een brace
- Een mogelijke chirurgische in greep
Bij Fysio Physics hebben we al meer dan 20 jaar ervaring in scoliose beheersbaar krijgen. Wij werken met nieuwe behandeltechnieken en een totaalaanpak waarmee we de stand van de wervels en ribben kunnen beïnvloeden om zo grip te krijgen op de scoliose. Dit leidt er in veel gevallen toe dat een brace of operatie kan worden vermeden en de kwaliteit van leven drastisch vooruit gaat.
Natuurlijk bestaan er uitzonderingen waarbij er structurele verandering in bijvoorbeeld de vorm van de wervels, ribben of bekken hebben plaatsgevonden waardoor het moeilijker is om de stand te corrigeren. Maar als dit het geval is zullen wij de patiënt dit vertellen.
De behandeling van idiopathische scoliose hangt ook af van de ernst van de kromming, het potentieel van de wervelkolom voor verdere groei en het risico op progressie van de kromming. Milde scoliose (minder dan 30° afwijking) en matige scoliose (30-45°) kunnen meestal conservatief worden behandeld met een brace in combinatie met scoliose-specifieke oefeningen.Ernstige krommingen die snel vorderen, kunnen een operatie met plaatsing van een wervelstang en wervelfusie vereisen. In alle gevallen biedt vroegtijdige interventie de beste resultaten.
Een specifieke vorm van fysiotherapie kan nuttig zijn. Het bewijs ter ondersteuning van hun gebruik is echter zwak. Laagwaardig bewijs suggereert dat scoliose-specifieke oefeningen (SSE) mogelijk effectiever zijn dan elektrostimulatie. Het bewijs voor de Schroth-methode is onvoldoende om het gebruik ervan te ondersteunen. Er is een significante verbetering in functie, wervelhoeken en rompasymmetrieën vastgesteld na de toepassing van de Schroth-methode als het gaat om de conservatieve behandeling van scoliose. In de klinische praktijk worden ook andere vormen van oefentherapieën gebruikt voor de therapeutische behandeling van scoliose, zoals globale houdingshereducatie en de Klapp-methode.
Scoliose operatie? : Operatie is soms niet nodig.
Bij ernstige vormen van scoliose is een operatie onvermijdelijk om bijvoorbeeld het beschadigen van zenuwen te voorkomen. Maar een operatie is onomkeerbaar. Het voordeel van een operatie is dat de afwijkende stand van de scoliose wordt gecorrigeerd. Maar de wervelkolom wordt in deze gecorrigeerde stand blijvend gefixeerd. Deze fixatie van de wervels leidt tot bewegingsbeperkingen en zichtbare littekens op de rug. Stel dat het zou lukken om deze operatie te voorkomen… Dat zou toch mooi zijn? Onze stelling is: opereren kan altijd nog.
Het meest genoemde verschil met andere therapeutische methoden is dat we werken met een totaalaanpak en niet alleen met bijvoorbeeld oefeningen. Zeker bij scoliose met rugpijn is er vrij snel effect merkbaar bij onze aanpak. Beter kunnen bewegen, met minder pijn bewegen, een rechtere rug, een kleinere gibbus en gemakkelijker kunnen adem halen, is wat de meeste mensen ervaren. Het aantal behandelingen hangt af van de ernst van de scoliose.
Fysio Physics 4xT Methode® (4MTOR®) bij Scoliose
Bij Fysio Physics hebben we al meer dan 20 jaar ervaring in scoliose management, het behandelen en ‘corrigeren’ van scoliose, zonder operatie. Wij werken met nieuwe behandeltechnieken waarmee we de stand van de wervels en ribben kunnen beïnvloeden. Dat is vaak merkbaar in de beweeglijkheid (bukken met handen naar de grond) en zichtbaar, maar natuurlijk zijn de resultaten per persoon verschillend. Soms zijn er structurele veranderingen in bijvoorbeeld de vorm van de wervels (blokwervels), ribben en/of bekken, waardoor het moeilijker is om de stand te corrigeren.
Het meest genoemde verschil met andere therapeutische methoden is dat we werken met een totaalaanpak en niet alleen met bijvoorbeeld oefeningen. Zeker bij scoliose met rugpijn is er vrij snel effect merkbaar bij onze aanpak. Beter kunnen bewegen, met minder pijn bewegen, een rechtere rug, een kleinere gibbus en gemakkelijker kunnen adem halen, is wat de meeste mensen ervaren. Het aantal behandelingen hangt af van de ernst van de scoliose.
Scoliose oefeningen: de standaard oefeningen zijn vaak niet zinvol.
Mensen krijgen vaak als therapie alleen oefeningen zoals spiertraining, balanstraining en houdingsoefeningen. Dit om er voor te zorgen dat de scoliose niet toeneemt. Helaas hebben deze oefeningen niet altijd het gewenste resultaat. Eigenlijk is dat logisch. De veranderde stand van de gewrichten geeft soms pijn bij bewegen en zorgt voor een remming van de spieren. Iemand die met z’n hand klem zit tussen de deur kan ook geen vuist maken! Het maken van een vuist zou juist meer schade geven daarom kan spiertraining, net als bij een scoliosepatiënt, ook bij deze persoon averechts werken. Belangrijk is dat de juiste voorwaarden worden gecreëerd.
Hoe gaan wij te werk?
Stappenplan voor behandeling van scoliose
- Stap 1: Consult en informatie Is een consult bij een van onze praktijken. Na een uitgebreide intake en onderzoek krijg je meer informatie en een gericht programma van ons mee.
- Stap 2: Voorwaarden scheppen Je voert deels thuis, deels bij ons het ‘ScolioFit-programma’ uit. Besef hierbij dat je in grote mate zelf verantwoordelijk bent voor je herstel, maar dus ook zelf de controle hebt over je herstel.
- Stap 3: Therapie & training. Je komt gedurende enkele weken of maanden terug voor therapie en training.
- Stap 4: Onderhoudsprogramma. Je gaat met een (sterk) verbeterde kwaliteit van leven de onderhoudsfase in.
Ben je nog niet helemaal overtuigd? Bekijk dan eerst deze video en boek daarna vandaag nog een afspraak bij een van onze praktijken via ons afsprakenbureau