Pijn in je elleboog verlicht met de 4xT® Methode: ontdek de ultieme oplossing
Heb je pijn in je elleboog, een tennisarm of een golferselleboog? Dit zijn vervelende klachten, omdat je je elleboog bij veel bewegingen gebruikt. Pijn in je elleboog beïnvloedt je leven. Gelukkig valt er iets aan te doen. Met de Fysio Physics 4xT® Methode zijn de meeste mensen na enkele behandelingen pijnvrij.
Ervaar directe pijnvermindering voor pijn in de elleboog.
Bij de bestrijding van elleboogpijn is het belangrijk dat de oorzaak wordt aangepakt. Natuurlijk kan de pijn worden verminderd door bijvoorbeeld te masseren of met dry needling. Dit lost het probleem alleen niet op want dit is slechts symptoom bestrijding. Bij de 4xT® Methode wordt de oorzaak gezocht en gevonden. Of je nu last heb van stekende pijn in elleboog of pijn in elleboog bij strekken en buigen. Vaak weten we binnen enkele minuten wat jouw pijn veroorzaakt. Daarna beginnen we met de behandeling.
Effectieve verlichting van pijn in elleboog met de 4xT® Methode
De 4xT® Methode bestaat uit vier stappen: Test, Trigger, Tape en Train. De methode wordt voor verschillende klachten gebruikt zoals bij stekende pijn in elleboog of pijn in elleboog bij strekken of buigen, waaronder bij fysiotherapie voor de elleboog. De kracht van deze behandeling is dat er niet naar de pijn, maar naar de bron wordt gekeken.
Door de oorzaak van aanhoudende pijn in elleboog aan te pakken, wordt niet alleen je pijn verholpen, maar ook de veroorzaker. Centraal in de behandeling staat het bindweefsel, oftewel de fascie. De fascie verbindt alle botstukken, gewrichten, spieren en organen met elkaar. Door verklevingen van de fascie verandert de trek- en drukkracht. Hierdoor worden bewegingen afgeremd en spieren verzwakt. Het logische gevolg is pijn. Met diverse protocollen uit de 4xT® Methode word je bij pijn in elleboog bij strekken of andere klachten uitvoerig getest en behandeld.
Hoe pijn in je elleboog je dagelijkse leven beïnvloedt
Heb je pijn in elleboog bij strekken of andere elleboog klachten? Elleboogpijn is geen pretje. Je gebruikt dit gewricht om te dragen en je hand te sturen. Dit betekent dat je elleboog stabiel én beweeglijk moet zijn. Een blessure aan je elleboog zoals stekende pijn in elleboog is dus niet allen pijnlijk, maar belemmert je ook, bij vrijwel iedere beweging die je met je arm maakt.
Verschillende vormen van elleboogpijn
Er zijn veel verschillende vormen van pijn in de elleboog. Dit varieert van een stekende pijn die er altijd is, aanhoudende pijn in elleboog tot pijn met uitstraling naar de hand, in de vorm van tintelingen. Hieronder staat een overzicht van de verschillende soorten pijn.
-
Stekende pijn in elleboog
Bij deze pijn voelt het alsof er een mes in je elleboog wordt gestoken. Dit komt het vaakst voor aan de buitenkant van de elleboog.
-
Pijn in elleboog bij strekken en buigen
Heb jij pijn in elleboog bij strekken en buigen? Deze elleboogpijn voel je niet of nauwelijks als je niks met het gewricht doet. Zodra je je elleboog buigt of strekt, is dit anders. Dit is pijnlijk en in sommige gevallen kun je het gewricht niet volledig strekken of buigen.
-
Vocht in elleboog zonder pijn
Vocht in je elleboog betekent vaak dat er een ontsteking zit. Vocht zonder pijn betekent niet dat je geen klachten hebt. Behalve dat je elleboog gezwollen en eventueel warm is, is het een duidelijk signaal dat er iets niet goed zit.
-
Pijn in elleboog bij tillen
Als je iets optilt, komt er druk op je elleboog te staan. Bij een kwetsuur of ontsteking gaat dit gepaard met pijnklachten.
-
Elleboogpijn en tintelingen in de hand
De elleboogpijn gaat over in tintelingen als het probleem in een van de zenuwen zit. Behalve de tintelingen kun je ook last krijgen van krachtverlies in een of meerdere vingers.
-
Elleboogpijn na het slapen
Als je wakker wordt, is je lichaam een beetje stijf. Dat is normaal. Op latere leeftijd voel je dit wat meer dan wanneer je nog jong bent. Een blessure is in de ochtend vaak extra pijnlijk. Dit komt omdat de fascie (het bindweefsel tussen huid en spieren) dan nog niet warm is wat ervoor zorgt dat de beweging stijf en pijnlijk kan zijn. Juist op dit moment rustig gaan bewegen zorgt ervoor dat de fascie weer wat warmer wordt en de stijfheid verminderd.
-
Zeurende pijn in schouder en elleboog
De zeurende pijn is vaak lastig te definiëren. Je voelt het wel, maar het is niet dat de pijn ondraaglijk is. Toch is het wel een reden om je gewricht na te laten kijken. De zeurende pijn kan zowel in je elleboog als in je schouder zitten.
-
Pijn in beide ellebogen
De meeste mensen hebben last van één pijnlijke elleboog maar het komt ook voor dat er pijn in beide ellebogen is. Dit kan een zeurende of stekende pijn zijn. Als een klacht aan beide kanten zit is de kans groot dat de oorzaak centraal ligt, denk hierbij aan de nek. Mochten er klachten aan beide kanten zitten dan is het dus belangrijk dat er ook centraal gekeken wordt naar de oorzaak.
-
Pijn aan de binnenkant van de elleboog
Deze pijn staat bekend als de golferselleboog. Het drukken op de aanhechting van de buigspieren van je pols en hand aan de binnenkant van de elleboog doet pijn.
-
Pijn aan de buitenkant van de elleboog
Pijn aan de buitenkant van de elleboog komt het vaakst voor. Dit is de tenniselleboog, die trouwens lang niet altijd iets met tennissen te maken heeft. De pijn straalt soms uit naar de pols en hand. Hierbij is het drukken op de aanhechting van de strekspieren pijnlijk.
Pijn in elleboog oorzaken: achterhaal de onderliggende oorzaak
Het is vaak een grotere uitdaging om de oorzaak van elleboogpijn te achterhalen dan om de pijn te bestrijden. Onze missie is om altijd de oorzaak te ontdekken. Als we dit weten, geven we je een gerichte behandeling. Veel mensen zijn na enkele behandelingen al van hun klachten af.
De 4xT® Methode staat erom bekend zich te richten op de oorzaak van de pijn. Aan de hand van een onderzoek wordt bepaald welke techniek, welke locatie, welke richting en welke intensiteit er tijdens de behandeling wordt toegepast.
Na de behandeling van jouw klachten zoals pijn in elleboog bij strekken en buigen is het belangrijk dat je herhaling probeert te voorkomen. Daarom is het goed om de oorzaak van je blessure te weten. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.
-
Overbelaste elleboog
De naam zegt het al, een overbelaste elleboog is te veel belast. Het gevolg is dat de pees aan de binnenzijde en/of de buitenzijde is aangetast. Bij zware overbelasting kunnen er kleine scheurtjes in de pees ontstaan. Deze scheurtjes herstellen zich over het algemeen vanzelf. Bij overbelasting krijgt het lichaam niet voldoende rust om de scheurtjes te herstellen waardoor de pijn niet verminderd. Deze kleine scheurtjes komen ook voor bij krachttraining. Gelukkig hoort dit zo en kunnen de spieren hierdoor juist groeien. Voor sporten, krachttraining en het normale dagelijks leven geldt eigenlijk hetzelfde advies. Geef het lichaam tussendoor genoeg rust om te herstellen.
-
Ontsteking elleboog
Een ontsteking is een normale afweerreactie van je lichaam. Ontstekingen kunnen op meerdere manieren ontstaan. Het meest bekende voorbeeld is een wondje dat niet goed is schoongemaakt of niet goed geneest. Ook ontstaat er een ontstekingsreactie als er herhaaldelijk te veel irritatie in de elleboog optreedt. Dit kan ook plotseling zijn na een trauma. Door een ontstekingsreactie kan het lichaam zichzelf ook weer genezen.
-
Slijmbeursontsteking elleboog
Een slijmbeursontsteking zit in het puntje van je elleboog. De voornaamste oorzaak is veel leunen op je elleboog. Je kunt een slijmbeursontsteking ook oplopen als je je arm stoot of lang aan een bureau zit. Bij judoka’s en turners is een slijmbeursontsteking een bekende kwetsuur. De ontsteking wordt erger als er bacteriën bij komen. De ontsteking van de slijmbeurs beschermt je ellebooggewricht in eerste instantie, om schade in het gewricht te voorkomen.
-
Golfarm
Een golfarm heeft in principe niks met de sport te maken. De oorzaak van een golfarm is overbelasting van de spieren in de onderarm. De pijn zit aan de binnenkant van de elleboog en het doet meer pijn als je een vuist maakt. Dit wordt een golfarm genoemd, omdat veel golfers er last van hebben.
-
Kneuzing
Een kneuzing loop je op na een valpartij of het hard stoten van de elleboog, bijvoorbeeld tegen de muur of een deurpost. Een mogelijk gevolg van een kneuzing is dat je het gewricht minder goed kunt bewegen. Met fysiotherapie functioneert je elleboog snel weer zoals het moet.
-
Elleboog instabiliteit
Elleboog instabiliteit ontstaat als de banden rond het gewricht zijn beschadigd. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een val of een plotse ruk aan je arm. Overbelasting is een andere boosdoener. Honkballers hebben geregeld last van elleboog instabiliteit, in hun werparm.
-
Elleboog inklemming
Bij elleboog inklemming heb je last van het weefsel rond het gewricht. Overbelasting door sport of werk, een instabiele elleboog en een plooi in het gewrichtskapsel zijn de drie meest voorkomende oorzaken van deze blessure.
-
Artrose van de elleboog
Artrose komt zeker niet alleen bij senioren voor. Bij artrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen. De pijnklachten verschillen per dag en soms kun je de elleboog minder goed buigen en strekken. Artrose kan ook zonder klachten voorkomen. Er zijn meerdere belangrijke oorzaken van artrose. Ondanks dat artrose niet alleen bij senioren voorkomt, is veroudering een de oorzaken. Nu valt dat bij de elleboog wel mee, omdat dit gewricht minder wordt belast dan bijvoorbeeld de knie. Artrose ontstaat ook na beschadiging van de elleboog, bijvoorbeeld als het kraakbeen na een breuk is aangetast.
-
Peesproblemen van de elleboog
In de elleboog lopen pezen, dit zijn verdikkingen van de fascie waarmee de spier aan het bot verbonden wordt. Hierdoor kun je je elleboog bewegen. Als een of meerdere pezen ontstoken zijn, geeft dit irritatie. De oorzaak van een peesontsteking is bijna altijd overbelasting. Herhaaldelijke bewegingen van je arm of pols zorgen voor die overbelasting. Voorbeelden zijn schilderen, lang achter je laptop werken en tuinieren.
-
Tenniselleboog en Epicondylitis
De bekendste blessure aan de elleboog is de tenniselleboog, ook wel de epicondylitis lateralis genoemd. Deze blessure zorgt voor pijn aan de buitenkant van de elleboog. Ongeveer de helft van de tennissers krijgt er last van. Vooral spelers ouder dan 35 jaar lopen een risico. Ook mensen die niet tennissen maar de strekspieren veelvoudig gebruiken kunnen dit ontwikkelen.
-
Tennisarm ziektewet
De pijn kan zo heftig worden dat je niet meer kunt werken en de ziektewet in moet. Vaak wordt rust voorgeschreven. Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar door de oorzaak aan te pakken, ben je sneller van de klachten af. Helemaal als dit in combinatie met fysiotherapie voor je elleboog gebeurt.
Effectieve richtlijnen voor pijnverlichting in de elleboog met de 4xT Methode
De 4xT® Methode is een effectieve manier om de pijn in de elleboog te verlichten. Bij veel mensen zijn de klachten na enkele behandelingen al een stuk minder.
Dit kun je doen om de pijn te verlichten:
- Rust: vermijd activiteiten die de pijn verergeren.
- Bewegen: Dit klinkt misschien tegenstrijdig met het advies van hiervoor. Maar bewegen in de pijnvrije richting stimuleert het herstel.
- Pijnstillers: het gebruik van pijnstillers is een optie, maar houdt het (het liefst bij) paracetamol en alleen indien echt nodig.
- Fysiotherapie: de 4xT® Methode is de sleutel naar een snel herstel. Onze therapeuten pakken de oorzaak aan en zorgen voor goede oefeningen om zelf ook mee te helpen aan het herstel
Wat kan de fysiotherapeut van Fysio Physics voor jou betekenen?
Voordat de fysieke behandeling begint voor jouw aanhoudende pijn in elleboog, vindt er een uitgebreid onderzoek naar de oorsprong van de klachten plaats. Dat is een grote winst ten opzichte van de meeste behandelaars, waar alleen wordt gedaan aan pijnbestrijding.
Na dit onderzoek kennen we de aard van je klachten. Daarna beginnen we met de op jouw klachten afgestemde behandeling en verhelpen we het onderliggende probleem zodat je snel van je elleboogpijn af bent. We behandelen alle soorten klachten zoals pijn in elleboog bij strekken en buigen of stekende pijn in elleboog.
Veelgestelde vragen
Hoe kom ik snel van een tennisarm af?
Rust is belangrijk, maar niet genoeg. Dankzij de 4xT® Methode krijg je een gerichte behandeling, waardoor de pijn snel over is.
Hoe voelt een overbelaste arm?
Een overbelaste arm begint vaak met een zeurderig gevoel. In een verder stadium gaat dit over in een stekende pijn.
Hoe lang duurt een slijmbeursontsteking?
Dit verschilt per ontsteking. Gemiddeld staat er een week of drie voor. Met de juiste fysiotherapie voor je elleboog, gaat het sneller over.
Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?
Een slijmbeursontsteking heeft meerdere oorzaken. Lang op de elleboog steunen is een oorzaak, net als een val op je elleboog en een wondje.
Hoe lang pijn na botbreuk?
Een gebroken elleboog is pijnlijk. In de eerste zes weken is de pijn het meest voelbaar. Het duurt wel een stuk langer voordat de pijn helemaal weg is, tot een half jaar.
Hoe lang zwelling na botbreuk?
De zwelling houdt meestal een week tot tien dagen aan. Daarom wordt de elleboog pas geopereerd (als dat nodig is) na een dag of tien.
Hoe lang duurt een kneuzing?
Een kneuzing aan de elleboog gaat meestal na een paar dagen tot drie weken weer over. Dit is afhankelijk van hoe zwaar (of licht) de kneuzing is.