Onderzoek naar de invloed van huidmanipulatie bij chronische lage rugpijn

De Vrije Universiteit Amsterdam, in samenwerking met FP Fysioscience, voert een wetenschappelijk onderzoek uit naar de effecten van huidmanipulatie bij mensen met chronische lage rugpijn. Dit onderzoek richt zich op de impact van huidmanipulatie op de bewegingsvrijheid van de rug en heup, spieractiviteit in de rug en hamstrings, en de vervorming van rugspieren door huidmanipulatie.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek bestaat uit twee delen en wordt op één dag uitgevoerd:

Effect van huidmanipulatie op mobiliteit en spieractiviteit In het eerste deel onderzoeken we de invloed van huidmanipulatie op de mobiliteit van de rug en de spieractiviteit bij mensen met chronische lage rugpijn. Hiervoor worden sensoren op de huid aangebracht om de bewegingen van de rug en de spieractiviteit nauwkeurig te meten. Effect van huidmanipulatie op bindweefsel en spierstructuren Het tweede deel richt zich op de invloed van huidmanipulatie op de structuur van het bindweefsel en de spieren. We vergelijken hierbij mensen met lage rugpijn met gezonde personen. We maken gebruik van echografie (ultrageluid) om de veranderingen in bindweefsel en spieren onder de huid zichtbaar te maken en te analyseren.

Met dit onderzoek hopen we beter inzicht te krijgen in hoe huidmanipulatie bijdraagt aan spieractiviteit en de beweeglijkheid van de romp, met als doel effectievere behandelmethoden te ontwikkelen voor lage rugpijn.

Achtergrond van het onderzoek

Manuele therapie wordt vaak toegepast bij de behandeling van stijve rugspieren en lage rugpijn, waarbij de beweeglijkheid van de rug wordt bevorderd. Er wordt aangenomen dat de huid via het bindweefsel invloed heeft op de werking van de onderliggende spieren. Bij manipulatie van de huid kunnen signalen via bindweefsel en spieren worden doorgegeven, wat de spieractiviteit en het bewegingspatroon beïnvloedt.

Dit onderzoek, getiteld ‘Skin- and fascial displacement in nonspecific low back pain’, onderzoekt de rol van huidmanipulatie in de activering van rug- en hamstringspieren bij mensen met en zonder lage rugpijn. Geavanceerde meetmethoden, zoals echografie, elektromyografie en bewegingsanalyse, worden gebruikt om de effecten van huidmanipulatie op bindweefsel, spieren, en de rompbeweeglijkheid te bestuderen. Door dit onderzoek hopen we een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van betere behandelingen voor lage rugpijn.

Bent u geïnteresseerd, wilt u meedoen, of heeft u nog vragen? Klik dan hier

Onderzoek locatie: Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1108 / 1081 HZ Amsterdam, Gratis parkeren VU Amsterdam P3

Vrije Universiteit Amsterdam
FysioScience 8
onderzoek
FysioScience 9