De meest voorkomende klachten zijn pijn in de onderrug die toeneemt bij sommige bewegingen of langdurig in één positie zitten of staan, verstijving van de rug- en heupbewegingen, moeite met bukken en tillen. Rugoefeningen zoals core-oefeningen kunnen deze klachten verergeren. Ontdek waarom.
De meest voorkomende symptomen van rugpijn
Rugpijn kan zich op verschillende manieren uiten en varieert van mild tot ernstig. Door deze klachten te begrijpen kun je voorkomen dat dat deze erger worden of deze zelfs te verminderen of verhelpen. Wat zijn de meest voorkomende symptomen:
- Pijn in de onderrug die toeneemt bij bepaalde bewegingen, zoals bukken, draaien of tillen. Langdurig in één houding zitten of staan kan de pijn verergeren.
- Stijfheid van de rug en heupen, vooral in de ochtend of na een periode van inactiviteit. Dit kan ervoor zorgen dat bewegen moeilijker wordt en dat simpele handelingen, zoals uit bed stappen of schoenen aantrekken, pijnlijk aanvoelen.
- Moeite met bukken en tillen: Dingen van de grond oppakken of een boodschappentas tillen kan ineens als een zware inspanning voelen.
- Uitstralende pijn: De pijn kan zich uitbreiden naar de billen, heupen of zelfs de benen, wat kan wijzen op irritatie van zenuwen in de onderrug.
- Spierkrampen of een ‘vastzittend’ gevoel: Sommige mensen ervaren plotselinge krampen in de rugspieren of een gevoel alsof de rug ‘op slot’ zit.
Wanneer is Rugpijn Serieus? 3 Redenen om Naar de Huisarts te Gaan
In de regel is bezoek aan een huisarts niet nodig bij rugpijn omdat bij 95% van de mensen met chronische en ernstige rugpijn, GEEN aantoonbare schade is. De meeste rugklachten gaan vanzelf over zonder tussenkomst van een arts of therapeut (natuurlijk herstel). Wanneer je rugpijn ondragelijk is of niet vanzelf overgaat kun je zonder verwijzing een fysiotherapeut of oefentherapeut consulteren.
Het is verstandig om een huisarts te bezoeken wanneer je rugpijn:
- is ontstaan na een val op de rug of (sport)ongeval
- is ontstaan na langdurig gebruik van corticosteroïden
- gepaard gaat met neurologische verschijnselen zoals gevoelsuitval in één of beide benen, problemen met plassen of de stoelgang (persen)
- niet overgaan met therapie
Symptomen Rugpijn? Ontdek de Beste Behandelmethoden
Rug niet ontzien maar juist gebruiken: Vroeger kregen mensen met rugpijn adviezen en tips om de rug te ontzien. Dit blijkt averechts te werken op de rugpijn. Hierdoor is de kans groot dat je rugpijn over gaat in chronische rugpijn. Dus niet ontzien, niet platliggen, hooguit één dag, maar zo snel mogelijk de dagelijkse activiteiten hervatten. Bij de meeste rugklachten is er geen schade waardoor deze vanzelf over gaan. Zo niet, zoek dan hulp bij een gespecialiseerde therapeut of medisch fitness trainer.     Â
Liever actief dan passief: Er zijn veel verschillende behandelingen bij rugpijn maar wat werkt er nou echt? Alle erkende richtlijnen geven aan dat een actieve behandeling met oefeningen de voorkeur heeft boven passieve behandelingen. Passieve behandelingen zoals massage, manuele therapie, dry needling, warmte pakkingen of triggerpointbehandelingen worden afgeraden. De meeste passieve behandelingen zijn gericht op het bestrijden van spanning van de spieren. Het lijkt plausibel om bij de therapeut op de tafel te gaan liggen zodat die de spierspanning uit je rug masseert maar bij rugpijn werkt dit uiteindelijk averechts. De huidige wetenschappelijke inzichten geven aan dat de spierspanning juist een beschermingsmechanisme is.
Niet de symptomen bestrijden maar de oorzaak: Wanneer de wervels in de rug niet goed scharnieren, een zogenaamd ‘mechanisch’ probleem van de rug, dan reageert de rug met het afgeven van een pijnsignaal en spierspanning om de rug te beschermen. (Hierover meer in onze volgende blog). Daarom moet behandeling niet gericht zijn op de bestrijding van de symptomen, pijn en spierspanning, maar op de oorzaak, oplossen van het mechanisch probleem. Van de wervels en daarmee verbonden spieren en fascia (bindweefsel). Daarom zijn zowel pijnstillers, spierverslappers als massage niet de oplossing.Â
Geen monotherapie maar totaal aanpak:  Rugpijn ontstaat door het niet goed samenwerken van het totaal aan spieren, gewrichten en fascia (bindweefsel) van de rug. Daarom werkt monotherapie, therapie wat zich richt op slechts één onderdeel, niet. Dus niet alleen therapie voor de spieren (oefentherapie) of alleen de wervels (manuele therapie) of alleen het bindweefsel (fascia therapie). Therapie met een totaalaanpak, gericht op de combinatie van deze componenten, heeft de voorkeur. De 4xT®Behandelmethode is zo’n totaalmethode waarvan wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze aanpak effectief is bij chronische rugpijn. Steeds meer therapeuten hebben een specialisatie opleiding gevolgd in de 4xT®Methode.
Op de website www.4xt-therapeut.nl vind je een therapeut bij jou in de buurt.
Wanneer de wervels en gewrichten van de rug mechanisch niet goed functioneren kunnen oefeningen averechts werken en soms zelfs de klachten verergeren. Welke oefeningen werken wel positief en hoe kun je eenvoudig zelf je herstel bevorderen? Dat lees je in onze volgende blog: ´Wat te doen tegen rugpijn´.