Hoeveel mensen hebben er last van? Ruim 2000 mensen in Nederland hebben jaarlijks last van rugpijn. De meeste klachten komen voor in de onderrug. Als je je afvraagt wat te doen tegen rugpijn, is het goed om te weten dat nek- en rugklachten ons 905 miljoen euro per jaar kosten. Wat te doen tegen rugpijn? 20.000 mensen worden in het ziekenhuis opgenomen vanwege nek- en rugklachten.
Ik heb pijn in mijn rug
Als je je afvraagt wat te doen tegen rugpijn, zijn er verschillende stappen die je direct kunt nemen. Rugpijn ontstaat vaak plotseling door bukken of tillen, maar kan ook langzaam verergeren door een slechte houding of langdurig zitten. Blijven bewegen is essentieel – lichte wandelingen en eenvoudige rekoefeningen kunnen al helpen om de pijn te verlichten. Ook thuis zijn er effectieve oefeningen, zoals bekkenkantelingen en knie-naar-borst-bewegingen, die je rug soepeler en sterker maken.
Een andere belangrijke stap bij het zoeken naar wat te doen tegen rugpijn is het voorkomen van herhaling. Denk hierbij aan een goede werkhouding, voldoende afwisseling tussen zitten en bewegen, en eventueel het inschakelen van een fysiotherapeut. Door bewust om te gaan met je houding en dagelijks wat extra aandacht te geven aan je rug, kun je klachten vaak voorkomen of verminderen.
Wat zijn redenen om een huisarts te raadplegen?
Verschijnselen van wervelfractuur, ontsteking, of neurologische verschijnselen zoals heftige uitstralende pijn in de benen voorbij de knie, uitval van spieren of doof gevoel in de benen (rijbroek anesthesie) in combinatie met niet naar de wc kunnen of het niet op kunnen houden.
Wat is de oorzaak van rugpijn?
In de meeste gevallen is er geen aantoonbare schade bij rugpijn. Daarom wordt specialistisch onderzoek zoals rugfoto’s (beeldvormend onderzoek) afgeraden door de Nederlandse Huisartsen Vereniging.
Er is geen duidelijke oorzaak van rugpijn. De huidige opvatting is dat het vooral een mechanisch probleem is. De samenwerking tussen spieren, gewrichten en bindweefsel (fascia) verloopt niet zo goed. Ook een hernia veroorzaakt in de meeste gevallen geen rugpijn. Rugpijn door echte schade in de rug zijn uitzonderlijk.
Voor langdurige klachten is het van belang om te achterhalen wat te doen tegen rugpijn door professionelen.
Hoe lang duren rugklachten
Door regelmatig te bewegen en te letten op je houding, weet je beter wat te doen tegen rugpijn in de toekomst.
Het herkennen van deze symptomen helpt je bepalen wat te doen tegen rugpijn die ernstiger kan zijn.
De meeste rugklachten herstellen vanzelf binnen enkele dagen of weken, zonder tussenkomst van een arts of therapeut. Wanneer rugklachten langer dan 12 weken duren spreken we van chronische rugpijn, dan is gerichte begeleiding/therapie noodzakelijk. Angst om te bewegen en depressiviteit vergroten de kans op chronische rugpijn.
Welke symptomen treden op bij rugpijn?
Pijn bij sommige bewegingen of langdurig in een positie zitten of staan, verstijving van de rug- en heupbewegingen, moeite met bukken en tillen.
Tips om rugpijn te verhelpen: In beweging blijven is het belangrijkste advies. De rug ontzien, in bed liggen, angst om te bewegen werken averechts.
Welke sport of oefeningen zijn aan te raden bij rugpijn?
Daarnaast zijn er vele fysiotherapeutische technieken die je kunnen helpen om te begrijpen wat te doen tegen rugpijn.
Neem contact op met een expert om te bespreken wat te doen tegen rugpijn die aanhoudt.
Alle bewegingen die pijnvrij zijn, zijn aan te bevelen. Pijnlijke bewegingen werken averechts en pijnvrije bewegingen werken positief. Zolang de bewegingen pijnlijk zijn het liefst tijdelijk spelsporten waarbij je veel moet draaien of bukken of contactsporten zoals voetbal vermijden en vervangende sport doen zoals rustige fitness.
In onze volgende artikelen bespreken we verder wat te doen tegen rugpijn en hoe je dit effectief aanpakt.
Wat kan de fysio doen tegen rugpijn?
Fysiotherapie en oefentherapie met actieve oefeningen wordt aangeraden. Passieve therapie zoals massage, stroomprikkels, warmte therapie of Manuel therapie worden niet aanbevolen. Volgens het Koninklijke Nederlandse Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) geeft onderzoek aan dat traditionele fysiotherapie rugpijn niet verhelpt maar ook niet verergerd.
Kan rugpijn bij ‘verwaarlozing’ meer schade veroorzaken zoals een hernia of een lumbosacraal radiculair syndroom?
Nee. Bewegen veroorzaakt geen schade in de rug. Bij 9 op de 10 mensen met rugpijn is er geen aantoonbare schade aanwijsbaar als boosdoner dus kan je dato ok niet verergeren. Een hernia of lumbosacraal radiculair syndroom is geen gewone rugpijn maar gaat gepaard met uitval van zenuwen.
Conclusie
Rugpijn is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig herstelt het in de meeste gevallen vanzelf. In beweging blijven is de sleutel, en angst voor pijn kan juist averechts werken. Maar hoe herken je of jouw rugpijn normaal is, of dat er iets meer aan de hand is? In de volgende blog duiken we dieper in de symptomen van rugpijn en wanneer je extra alert moet zijn. Mis het niet!