Kinderfysiotherapie, fysiotherapie voor kinderen!
Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op het bewegend functioneren van kinderen van 0-18 jaar.
Wat is kinderfysiotherapie? Ontdek 4xT® Kidsfysio
4xT® Kidsfysio is een geavanceerde benadering van kinderfysiotherapie. Onze (sport)artsen, therapeuten, diëtisten en instructeurs hebben diepgaande expertise in het behandelen van diverse kinderklachten. Al meer dan 20 jaar behandelen en trainen wij kinderen met uiteenlopende uitdagingen
Tot onze expertise rekenen wij:
- Een vertraagde algehele ontwikkeling.
- Motoriekproblemen.
- Voorkeurshouding.
- Niet of laat gaat rollen, niet kruipen
- Schrijfproblematiek of fijn-motorische vaardigheden.
- Pijnklachten en hypermobiliteit.
- Orthopedische en neurologische aandoeningen.
Kortom, maak jij je zorgen over iets? Onze therapeuten staan voor je klaar.
De Voordelen van 4xT® Kidsfysio
Elk kind is uniek en heeft zijn of haar eigen behoeften. Als jij je zorgen maakt over de motorische ontwikkeling, bewegingsvaardigheden of andere fysieke aspecten van een kind, raadpleeg dan een kinderfysiotherapeut.
Onze therapeuten kunnen een evaluatie uitvoeren, eventuele problemen identificeren en een plan opstellen om het kind te helpen zijn of haar volledige bewegingspotentieel te bereiken.
-
Vertraagde motorische ontwikkeling
Als een kind moeite heeft om motorische mijlpalen te bereiken, zoals rollen, zitten, kruipen, staan of lopen, kan een kinderfysiotherapeut helpen om de oorzaak te identificeren en te behandelen.
-
Onhandigheid en coördinatieproblemen
Als een kind vaak valt, struikelt of moeite heeft met coördinatie bij activiteiten zoals rennen, springen, fietsen en schrijven, kan kinderfysiotherapie helpen om motorische vaardigheden te verbeteren.
-
Houdingsproblemen
Als een kind een afwijkende houding heeft, zoals een gebogen rug, naar voren gebogen hoofd of asymmetrische houding, kan een kinderfysiotherapeut de oorzaak onderzoeken en begeleiding bieden voor correctie.
-
Spierzwakte of spierstijfheid
Kinderen met spierzwakte, beperkte bewegingsvrijheid of spierstijfheid kunnen profiteren van oefeningen en interventies die door een kinderfysiotherapeut worden aangeboden.
-
Pijn of ongemak
Als een kind klaagt over pijn of ongemak tijdens het bewegen, sporten of dagelijkse activiteiten, kan een kinderfysiotherapeut helpen de oorzaak te achterhalen en gepaste behandeling aan te bieden.
-
Neurologische aandoeningen
Kinderen met neurologische aandoeningen zoals cerebrale parese, spina bifida of hersenletsel kunnen baat hebben bij kinderfysiotherapie om hun bewegingsmogelijkheden te optimaliseren.
-
Orthopedische problemen
Als een kind orthopedische problemen heeft, zoals platvoeten, scoliose (kromming van de wervelkolom) of andere skeletafwijkingen, kan kinderfysiotherapie helpen bij het beheren van deze aandoeningen.
-
Vermoeden van ontwikkelingsproblemen
Als je je als ouder/verzorger zorgen maakt over de algehele motorische ontwikkeling van je kind, is een bezoek aan een kinderfysiotherapeut een goede stap om de ontwikkeling te beoordelen en te ondersteunen.
Begrijp de achterliggende oorzaken
Orthopedische problemen bij kinderen kunnen variëren van milde aandoeningen tot ernstige aandoeningen die de groei en ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Het begrijpen van de oorzaken achter deze problemen is van groot belang om tijdig de juiste behandeling en ondersteuning te bieden. Hieronder zetten we enkele veelvoorkomende oorzaken van orthopedische problemen bij kinderen uit een.
-
Aangeboren aandoeningen
Sommige orthopedische problemen bij kinderen zijn het gevolg van aangeboren aandoeningen. Dit zijn aandoeningen die aanwezig zijn bij de geboorte en kunnen variëren van heupdysplasie tot congenitale scoliose. Deze aandoeningen kunnen zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap als gevolg van genetische factoren of omgevingsinvloeden.
-
Groeigerelateerde aandoeningen
Kinderen ervaren een snelle groei tijdens hun jeugd, en deze groei kan soms leiden tot orthopedische problemen. Groeigerelateerde aandoeningen zoals Osgood-Schlatter-ziekte (een aandoening van de knie) of Sever’s ziekte (een aandoening van de hiel) kunnen pijn en ongemak veroorzaken als gevolg van de groei van botten, pezen en spieren die niet gelijk opgaat.
-
Trauma en Letsels
Vallen, sportblessures en ongevallen kunnen leiden tot botbreuken, verstuikingen, of dislocaties, die op hun beurt de groei en ontwikkeling van de botten kunnen beïnvloeden.
-
Overmatige Belasting
Overmatige belasting van gewrichten en botten kan leiden tot orthopedische problemen bij kinderen. Dit kan optreden als gevolg van langdurige herhaalde bewegingen, slechte houding, of overmatig gewicht. Overgewicht kan bijvoorbeeld extra druk uitoefenen op gewrichten en de ontwikkeling van aandoeningen zoals knie-artrose bevorderen.
-
Genetische en Familiale Factoren
Sommige orthopedische aandoeningen kunnen een genetische component hebben. Als er familieleden zijn die vergelijkbare orthopedische problemen hebben gehad, kan dit wijzen op genetische aanleg. Aandoeningen zoals scoliose of osteogenesis imperfecta kunnen erfelijk zijn.
Behandeling – unieke therapie met 4xT® Kidsfysio
Wij betrekken de ouders of verzorgers nauw bij het behandelproces. 4xT® KidsFysio bestaat uit een intake, uitgebreid onderzoek, behandeling en advies. We laten je zien waar het probleem ligt en hoe we samen jouw kind kunnen helpen. Ons spel- en oefenmateriaal sluit aan op de leeftijd en belevingswereld van je kind en onze benadering kenmerkt zich door het plezier in bewegen. De behandelingen vinden plaats in onze praktijk. Indien nodig geven wij jouw kind beweegadviezen mee om thuis te oefenen.
4xT® Kidsfysio is geen gewone kinderfysiotherapie. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de Fysio Physics 4xT Methode®, een innovatieve aanpak die verder gaat dan traditionele therapieën. Met speciale manuele technieken, tapetechnieken en op maat gemaakte training bieden we resultaatgerichte behandelingen.
Vergoeding van kinderfysiotherapie
De eerste 18 behandelingen van kinderfysiotherapie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het aantal behandelingen, of het maximaal te vergoeden bedrag, verschilt per verzekeraar. Kijk dit na in je polis. Je kunt zonder verwijzing direct een afspraak maken. (link naar afspraken)