Keizersnede litteken

Behandeling van keizersnede littekens met fysiotherapie 

Een kind ter wereld brengen ervaren de meeste mensen als het mooiste moment uit hun leven. In Nederland verloopt iets minder dan een vijfde van de bevallingen via een keizersnede. Voor je baby is dit natuurlijk prima, maar veel vrouwen hebben soms jaren na de ingreep nog klachten van zowel de ingreep als het keizersnede litteken. 

Het vervelende is dat artsen vaak de gevolgen van een keizersnede onderschatten, terwijl het een serieuze operatie is. Dit maakt soms dat vrouwen onnodig lang met klachten rondlopen, omdat klachten niet erkend worden. Zo kan een litteken keizersnede zelfs pijnlijk zijn na jaren. Bij het herstel wordt vaak puur gekeken naar het zichtbare keizersnede litteken op de buik. Dit is alleen slechts het topje van de ijsberg. Het onderliggende litteken is veel dikker en breder dan de dunne lijn soms doet vermoeden. Gelukkig kunnen wij een keizersnede litteken goed voor je behandelen. Lees hier meer over blijvende klachten na een keizersnede.

Risico’s van keizersnede littekens  

Het keizersnede litteken valt dus niet te onderschatten. Het is 15 tot 20 centimeter groot en zit net boven je schaambeen. Meteen na de operatie kan je litteken er rood en gezwollen uitzien. Ook kan er wondvocht of bloed lekken. 

In een later stadium kan dit littekenweefsel verklevingen veroorzaken, van het buikvlies, de darmen en buik-, bekkenbodem- en heupspieren. De buikspieren en het bindweefsel op de buik zijn onderdeel van een zogenoemde koker, die rond je middel loopt. Daarom trekt het littekenweefsel van de keizersnede op je buik ook aan je rug. Blijvende klachten na een keizersnede zoals rugklachten en pijn in je bekken zijn hier de ‘logische’ gevolgen van. 

Met Fysio Physics: keizersnede littekens mooier en buik strakker 

Hoe maak je een litteken van 15 tot 20 centimeter groot minder zichtbaar? En hoe verminder je de lichamelijke klachten die dit grote litteken veroorzaken? Met de methode van Fysio Physics verhelpen we de functiestoornissen en verbeteren we hoe het litteken eruitziet.  

De vrouwen die we behandelen, geven aan dat ze weer een bikini aan durven te trekken, omdat het litteken bijna niet meer te zien is. Ook zeggen ze dat de buik strakker is, omdat de buikspieren weer werken zoals ze moeten werken.

Heb je last van jouw keizersnede litteken of is jouw litteken keizersnede pijnlijk na jaren dat je bevallen bent en wil je niet langer met je klachten rondlopen? Maak dan snel een afspraak en ontdek wat de therapeuten van Fysio Physics voor je kunnen doen. 

Litteken keizersnede: hoe ziet het eruit? 

Het litteken na een keizersnede is dus groot. 15 tot 20 centimeter, dat geeft aan dat het om een serieuze ingreep gaat. Direct na de operatie is het litteken rood en gezwollen. Als kersvers moeder is het herstel na een keizersnede dan ook behoorlijk. Vooral de eerste zes weken voel je dat er iets in je lichaam is gebeurd. 

In de eerste dagen kan er nog wat bloed of wondvocht lekken. Het is dan ook belangrijk dat je de wond goed verzorgt. 

Hechtingen keizersnede 

De gynaecoloog hecht de wond meestal met oplosbare hechtingen. Ze hoeven dus niet verwijderd te worden, maar verdwijnen vanzelf. In sommige gevallen krijg je hechtingen die wel verwijderd moeten worden. Bij je ontslag uit het ziekenhuis (dit gebeurt na drie tot tien dagen), krijg je meteen een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen. Dat verwijderen gebeurt na vijf dagen. De gynaecoloog kan dit doen, maar je kunt er ook voor naar de huisarts of de verloskundige. 

Dit zijn de meest voorkomende klachten na een keizersnede 

Een keizersnede is zeker niet niks. Het is een fikse ingreep, waarbij er een flinke opening in je buik wordt gemaakt. De eerste zes weken mag je geen zware inspanningen doen, daar heb je trouwens ook de energie niet voor. Dit zijn de meest voorkomende blijvende klachten na een keizersnede. 

  • Pijn in de (onder)buik

    Pijn in de (onder)buik is een veelvoorkomende klacht na een keizersnede. Het wordt veroorzaakt door de fikse ingreep waarbij een flinke opening in de buik wordt gemaakt. De pijn treedt op als gevolg van het littekenweefsel en wordt vaak behandeld met pijnstillers.

  • Darmklachten (obstipatie)

    Darmklachten, waaronder obstipatie, kunnen optreden na een keizersnede. Dit wordt veroorzaakt door de heropstart van de darmen na de operatie. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen extra gevoelig zijn voor verstopping. Hydratatie, vezelrijke voeding en in sommige gevallen laxerende medicijnen kunnen helpen bij het herstel.

  • Bekkenbodemproblemen (incontinentie)

    In het begin kan het plassen anders aanvoelen. Je voelt bijvoorbeeld niet goed of je helemaal bent uitgeplast. Dit komt omdat je bekkenbodem een klap heeft gekregen. Dit leidt mogelijk tot incontinentie. Bekijk ons behandeling Bekkenklachten

  • Rugpijn

    Na de operatie trekt het littekenweefsel aan je rug. Dit komt deels doordat het bindweefsel rondom het lichaam verbonden is, maar ook doordat het litteken van de keizersnede helemaal naar achteren loopt naar waar de baarmoeder ligt. Dit veroorzaakt rugklachten. Bij Fysio Physics kunnen we de rugpijn na keizersnede goed behandelen. Met de juiste litteken fysiotherapie verminder je de klachten. Bekijk ons behandeling Rugpijn

  • Minder kracht en controle in de buikspieren

    Omdat er in je buik is gesneden, heb je minder kracht en controle in je buikspieren. Het heeft direct na de operatie geen zin om buikspieroefeningen te gaan doen. Pas als je van de operatie hersteld bent, ga je met behulp van je fysio aan de slag.

  • Heup/liesklachten

    Liespijn ontstaat bij vrouwen die een dwars keizersnedelitteken hebben. In de hoek van dit litteken loopt een zenuw, die na de operatie of daarna bekneld raakt. Hierdoor ontstaan er klachten in de lies en heup. Bekijk ons behandeling HeupKlachten

  • Dikke (onder)buik

    Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik flink op. Na je keizersnede krijg je een opgezette dikke buik. Na de bevalling veert je huid niet direct weer terug en ook de spieren onder je buik worden slapper.

  • Pijn bij buikspieroefeningen

    Je buikspieren zijn door de keizersnede slapper geworden. Als je ze met buikspieroefeningen sterker wilt maken, kun je pijn hebben. Dat komt omdat er druk op het litteken komt te staan. Door litteken fysiotherapie te volgen, wordt de pijn een stuk minder of verdwijnt de pijn zelfs. Ook de termijn waarop je begint met buikspieroefeningen en welke oefeningen je doet is belangrijk voor de klachten. Je fysiotherapeut zal jou hier adviezen in geven.

  • Problemen met rompstabiliteit

    Een andere klacht na de keizersnede is een verminderde rompstabiliteit. In het dagelijks leven kun je hier behoorlijk last van hebben.

  • Nekklachten

    Omdat je lichaam niet helemaal in balans is, krijg je verschillende problemen. Daar horen nekklachten bij. Ze zijn er in verschillende vormen en kunnen zowel links als rechts in de nek zitten. Bekijk ons behandeling Nekklachten

  • Maagklachten

    Ook maagklachten zijn er in verschillende vormen. Omdat er in je buik is gesneden, kun je pijn in je maag hebben. In zeldzame gevallen komt er vocht in je maag, wat tot misselijkheid of braken leidt.

  • Druk op de borst met ademhaling

    Druk op de borst tijdens de ademhaling is normaal gesproken iets waarbij de alarmbellen meteen afgaan. Na de keizersnede komt dit alleen best vaak voor. Je hoeft dan ook niet te schrikken. Ademhalingsoefeningen helpen hierbij, net als gerichte fysiotherapie.

  • Benauwdheid

    Omdat het ademen soms moeizaam gaat, kun je een benauwd gevoel hebben.

  • Conditie afname

    Je lichaam krijgt een flinke klap door een keizersnede. Het is een ingrijpende operatie, waar je minstens zes weken van moet herstellen. Conditioneel ga je dit merken. Ga niet meteen sporten of veel bewegen, maar neem goed de tijd om te herstellen.

Oorzaken van keizersnede littekens 

Zo’n 18% van de vrouwen bevalt via een keizersnede. Er zijn drie redenen om voor een keizersnede te ‘kiezen’. 

Zo kan het medische noodzaak zijn om te bevallen via een keizersnede. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de baby niet is ingedaald of dwarsligt. Dan wordt er gekozen voor een keizersnede. 

Die keuze kan ook tijdens de ‘normale’ bevalling worden gemaakt. Misschien heb je weleens van een vriendin gehoord dat ze na 24 uur puffen toch een keizersnede moest ondergaan. De gynaecoloog kiest hiervoor als er onverwachte complicaties tijdens de bevalling optreden. 

Een keizersnede kan ook de keuze van de moeder zijn. Misschien wil ze niet op een natuurlijke manier bevallen of heeft ze een beter gevoel bij een keizersnede. In ieder geval is het zo dat niemand je op voorhand verplicht om op natuurlijke wijze of via een keizersnede te bevallen. 

Soorten keizersnede littekens 

  • Normaal litteken

    Een normaal litteken is plat, zacht en qua kleur komt het in de buurt van je huidskleur. Zonder behandeling duurt dit ongeveer een jaar. De vorm van het litteken is dan definitief.

  • Keloid litteken

    Een keloïd litteken is stug en groeit buiten de grenzen van de oorspronkelijke verwonding. Dit type litteken blijft ook lang doorgroeien. Keloïd littekens blijven vaak lang pijnlijk en rood. Je huid maakt overmatig littekenweefsel aan.

  • Hypertrofisch litteken

    Net als het keloïd litteken valt het hypertrofisch litteken onder de afwijkende vormen. De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van dit type litteken is vochtverlies via de huid. Je lichaam maakt om zich te beschermen tegen uitdroging extra littekenweefsel aan. Een hypertrofisch litteken is dikker. Hoe ernstiger de wond van de keizersnede is, hoe groter de kans op een hypertrofisch litteken.

  • Atrofisch litteken

    Een atrofisch litteken zit onder het huidoppervlak. De huid eromheen is vaak slap en hangt eroverheen.

  • Onrijp litteken

    Een onrijp litteken is roze of rood en licht verheven. Een rijp litteken is witter en platter.

Tips om littekens na een keizersnede litteken te minimaliseren 

Een keizersnede litteken is niet te voorkomen. Je kunt het litteken en de gevolgen hiervan wel minimaliseren. Dat doe je met deze tips: 

Gezond gewicht

Zorg ervoor dat je na de operatie een gezond gewicht krijgt of vasthoudt. Gewichtstoename kan ervoor zorgen dat de littekens groter worden. 

Bindmiddel

Na de operatie krijg je een bindmiddel voorgeschreven. Deze gordel helpt de incisies te beschermen en bevordert de genezing. En volg de instructies op die je van je gynaecoloog hebt gekregen. Dit voorkomt infecties. 

Stress en inspanning

Overmatige stress helpt je niet als je wilt herstellen van een keizersnede. Stress vertraagt het genezingsproces. Een van de remedies tegen stress is sporten. Dit mag de eerste periode na de keizersnede nog niet. Je mag pas weer inspannende activiteiten doen als je arts dit goedkeurt. Te zware belasting kan er namelijk voor zorgen dat de incisies weer opengaan. 

Bescherming tegen de zon

Het is ook belangrijk om je littekens tegen de zon te beschermen. Stel dat het twee weken na je keizersnede lekker weer is en je wilt een uur gaan slapen in de zon, dan doe je je litteken geen plezier. Blootstelling aan de zon zorgt er namelijk voor dat het litteken donkerder wordt. 

Niet roken

Als het goed is, heb je tijdens de zwangerschap al niet gerookt. Ook na je keizersnede is dit geen goed idee. Tabak kan het genezingsproces vertragen en vergroot het risico op complicaties. Een van de complicaties is overmatige littekenvorming. 

Laat je behandelen

Tot slot is het belangrijk om je te laten behandelen. Klachten aan het keizersnede litteken horen er niet bij. De behandeling helpt de verschijning van littekens te verzachten en te verminderen. 

Hoe keizersnede litteken te behandelen 

Het is dus goed om je te laten behandelen, maar hoe gaat dit in zijn werk? De 4xT® Littekenfysio maakt het mogelijk om elk litteken te behandelen. Of je nu rugpijn hebt na de keizersnede of andere blijvende klachten na de keizersnede, bij Fysio Physics kunnen we je helpen. Buikoperaties, zoals een keizersnede, veroorzaken verklevingen in het buikvlies. Dit verstoort onder andere je darmen en andere organen. 

Heb je last van jouw keizersnede litteken of is jouw litteken keizersnede pijnlijk na jaren dat je bevallen bent? Dankzij 4xT® Littekenfysio wordt het litteken direct zichtbaar mooier en voelbaar zachter. Ook de functiestoornissen worden aangepakt. Na één behandeling merk je waarschijnlijk al verschil. Onze litteken fysiotherapeuten kijken eerst naar de aard van je litteken en welke klachten dit oplevert, daarna wordt een behandelplan gemaakt en gaan we voor je aan de slag.