Sportfysiotherapie

Voor elke sporter een top sportfysiotherapie behandeling. Snelle revalidatie en betere prestatie! 

Een blessure is de nachtmerrie van veel sporters. De gedachte aan een trainingsstop of het missen van een belangrijke wedstrijd wil geen enkele sporter hebben. Blessures zijn helaas niet altijd te voorkomen. Dankzij sportfysiotherapie is het gelukkig wel mogelijk om blessures in een vroeg stadium te tackelen. 

Sportfysiotherapie heeft vele voordelen. Je kunt er sneller door revalideren. Ook worden je sportprestaties erdoor verbeterd. Voor elke topsporter maken we een programma op maat. 

Top sportfysiotherapie? Kies voor het snelste resultaat! 

Alle sporters hebben bij een blessure baat bij een snelle revalidatie en een korte herstelperiode. Dat is voor topsporters helemaal het geval. Het is niet voor niks dat grote betaalde sportploegen en de betere amateurteams, een of meerdere sportfysio’s in dienst hebben.  

Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van zowel prof- als amateursporters. Onze patiënten komen uit onder andere betaald voetbal, atletiek, wielrennen, softbal, basketbal, tennis, golf, honkbal, turnen, padel, volleybal en American Football. Onze Fysio Physics 4xT® Methode stelt ons in staat om bijzonder snel positieve resultaten te boeken bij een blessure.   

Het werk van de sportfysiotherapeut 

Sportfysiotherapie heeft drie belangrijke taken. Als je een blessure hebt, zorgt de sportfysio ervoor dat je zo snel mogelijk weer kunt sporten. Daarnaast voorkomt een sportfysio blessures. Dat gebeurt op allerlei manieren. Stel dat je een keer door je enkel bent gegaan, dan kun je wachten totdat het weer een keer gebeurt. Een betere optie is om met gerichte oefeningen je gewricht en enkelbanden sterker te maken, zodat je een nieuwe blessure voorkomt. En de sportfysiotherapeut kan zelfs jouw prestaties verbeteren door je lijf beter met zichzelf te laten samenwerken. 

Waarom een speciale sportfysiotherapeut 

Met sportblessures kan je natuurlijk ook bij een ‘gewone’ fysiotherapeut terecht. Het grote voordeel van sportfysiotherapie is dat je door een specialist wordt behandeld. En dit is niet alleen voor de behandeling een pluspunt, ook tijdens de heropbouw is een sportfysio de goede begeleider. We maken voor jou een schema op maat, zodat je zo snel mogelijk weer op je oude niveau bent. 

Fysio Physics Sport Performance Programma: sporters ‘uitlijnen’ voor een betere sportprestatie 

We hebben al eerder aangestipt dat sportfysiotherapie er niet alleen is om blessures te voorkomen. Dankzij het Fysio Physics Sport Performance Programma kunnen je sportprestaties enorm verbeteren. Het is een compleet nieuwe aanpak die elementen uit training van diverse sporten combineert met nieuwe therapeutische technieken en wetenschappelijk onderzoek.  

Wat is er nieuw? Aan de ene kant heb je trainers, die gespecialiseerd zijn in training van diverse fysieke elementen, zoals kracht, spierlenigheid en specifieke elementen en techniek, zoals een sprongtechniek. Daarnaast zijn er fysiotherapeuten. Zij komen in actie als er fysieke klachten zijn. Maar wat als je deze inzichten combineert en de specifieke kennis en behandel- en trainingsmethoden van Fysio Physics hieraan toevoegt? Dan krijg je het Sport Performance Programma. 

Dit is een voorbeeld van onze werkwijze. Stel dat een sporter hoger moet kunnen springen. Welke middelen worden daar dan voor ingezet? Vaak is dit een combinatie van krachttraining, plyometrie en core stability. De aanpak is gericht op de spieren. Maar inmiddels weten we dat de functie van de spieren sterk afhankelijk is van het omliggende bindweefsel en de gewrichten waar ze overheen lopen. Het Fysio Physics Sport Performance Programma richt zich met de 4xT® methode juist ook op dat bindweefsel en is daarmee een stuk effectiever. 

Fit Pakket: Voorkom verwondingen 

Het Fit Pakket is een steun in de rug om fit te blijven. Fysio Physics heeft verschillende pakketten. Ze bestaan uit supplementen en andere vormen van ondersteuning, zoals een boek waarin staat wat je zelf kunt doen om blessures te voorkomen.  

Vaak voorkomende sportletsels 

Het is per sport en per sporter heel verschillend welke blessures het vaakst voorkomen. Sporters die vaak geblesseerd zijn, vragen zich regelmatig af waarom zij altijd sportfysiotherapie nodig hebben en hun concurrent of teamgenoot nooit. Ben jij vaak geblesseerd? Houd moed. De beste sportfysio zorgt er ook bij jou voor dat je fitter en sterker wordt. 

Hieronder laten we zien welke sportletsels het vaakst voorkomen. 

  • Voet- en enkelblessure

    Als je je enkelbanden hebt verrekt en er zijn kleine scheurtjes in ontstaan, heb je het over een verstuikte enkel. Dit gebeurt door een plotse verzwikking van de voet. Bij tennissers komt dit bijvoorbeeld voor als ze op het verkeerde been worden gezet. Heb je aanhoudende pijn aan de achterzijde van je hiel of enkel? Dan komen de klachten vanuit je achillespees. Je achillespees moet veel zware krachten opvangen, waardoor de pees makkelijk overbelast kan raken.

  • Pijn in onderbeen

    Een plotse en felle pijn in je kuit duidt op een verrekking van de kuitspier. Dit is pijnlijk, maar goed te behandelen. Heb je aanhoudende pijn aan de binnenkant van je onderbeen? Dan komen de klachten vanuit je scheenbeen. Dit kan bij één been het geval zijn, maar het komt ook geregeld voor dat je deze klachten in beide benen hebt.

  • Knieongemakken

    Er komen veel mensen met knieklachten bij de sportfysio. Pijn aan de voorzijde van de knie wordt een jumpers knee genoemd. De oorzaak is overbelasting. Een jumpers knee is een peesaanhechtingsprobleem aan de onderzijde van de knieschijf. Omdat de blessure veel voorkomt bij sporters waar veel gesprongen moet worden, zoals basketbal en volleybal, wordt het een jumpers knee genoemd. Pijn aan de knieschijf wordt het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Deze klachten ontstaan bij allerlei soorten belasting, zoals wandelen, traplopen of fietsen. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder overbelasting of inactiviteit, overmatige lenigheid en het verkeerde schoeisel. Een Osgood-Schlatter knie is een vervelende blessure voor kinderen. De pijn zit onder de knie, aan de voorkant van het been. Vooral kinderen die snel groeien en veel sporten krijgen het. De ouderwetse herstelmethode bestaat uit rust. Dankzij gerichte sportfysiotherapie is je kind eerder van de klachten af.

  • Pijn in bovenbeen

    Bij hamstringletsel heb je pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Als je een topsporter in volle inspanning met een verkrampt gezicht naar de hamstring ziet grijpen, weet je hoe laat het is. Hamstringletsel kan spontaan optreden, maar ook veroorzaakt worden door te hevige belasting of een slechte opwarming. Ook liesletsel wordt veroorzaakt door overbelasting of treedt spontaan op. Pijn in de liesstreek is vervelend, maar met de juiste behandeling ben je snel van de klachten af.

  • Arm- en schouderblessure

    Bij arm- en schouderblessures zijn er twee bekeande: de tenniselleboog en de golfelleboog. Bij de tenniselleboog voel je pijn bij het roteren van de onderarm. De pijn straalt soms uit naar je onderarm en pols. De klachten ontstaan als de strekspieren van de pols en hand worden aangespannen, bijvoorbeeld als je iets met de hand wilt oppakken. Bij een golfelleboog voel je pijn bij het samenknijpen van je hand. Ook deze pijn kan uitstralen naar je onderarm. Het zijn allebei vervelende blessures, die met sportfysiotherapie wel goed behandeld kunnen worden.

Om sportblessures te voorkomen is het belangrijk om voor elke fysieke activiteit een warming-up te doen en daarna te stretchen 

Sportblessures zijn niet altijd te voorkomen. Als je een zware tackle te verduren krijgt, kan je een stevige blessure oplopen. Een hoop kwetsuren kun je wel voorkomen. Een goede warming-up en cooling down zijn erg belangrijk. 

Hier volgen enkele tips om sportblessures te voorkomen 

Warming-up

Sporten zonder warming-up is niet verstandig. We adviseren je dan ook om voor elke fysieke activiteit op te warmen. Je spieren worden tijdens de warming-up voorbereid op de training. Het opwarmen verkleint de kans op blessures aanzienlijk. 

Cooling-down

Het is ook belangrijk om na elke fysieke activiteit even rustig uit te lopen. Het is voor je lichaam niet goed om na een stevige inspanning meteen te stoppen. Het uitlopen helpt je spieren te ontspannen en vermindert de kans op stijve spieren en blessures. 

De juiste uitrusting

Bij sommige sporten is het belangrijk om de juiste beschermende uitrusting te dragen. Deze beschermingsmiddelen beschermen je tegen ernstig letsel. Bekende voorbeelden zijn de helm voor wielrenners en scheenbeschermers voor voetballers. 

De laatste tip is op papier een heel eenvoudige, maar in de praktijk een lastige. Luister naar je lichaam! Als je pijn voelt, stop dan en rust. Veel blessures ontstaan door overbelasting. 

De juiste diagnose is het begin van de behandeling 

De Fysio Physics 4xT® Methode begint al voordat de handen je lichaam raken. Het echte begin van de behandeling is namelijk de diagnose. Of, om specifiek te zijn, de juiste diagnose. Je kunt pas gericht aan je herstel gaan werken als je weet wat het probleem is. 

Het is sowieso belangrijk om te weten wat de oorzaak van je klachten is. Als je dit niet weet, ga je misschien door met sporten en vererger je de blessure. 

De kracht van de 4xT® Methode is dat het een beslisboom bevat. Door middel van algoritmische stappen wordt voor elke behandeltechniek en oefening eerst getest wat de juiste techniek of oefening is. Zo heb je de zekerheid dat je het juiste voor je lichaam doet. 

Wel of niet doorgaan met sporten? 

De keuze waar geen enkele sporter voor wil komen te staan, is om tijdelijk te stoppen met sporten. Bij zware blessures is dit onvermijdelijk, maar dit is gelukkig lang niet altijd nodig. Met de juiste trainingsaanpassingen kun je op een iets lichtere manier blijven sporten, terwijl er gericht aan je blessure wordt gewerkt. 

Sportfysiotherapie kenmerkt zich door gerichte oefeningen voor sporters met blessures. De oefeningen worden door de sportfysio zo samengesteld dat ze jouw klachten aanpakken. In bepaalde gevallen is het advies om ook na je herstel door te gaan met de oefeningen. Je gewricht, spier of pees kan een zwakke plek blijven, die onderhoud nodig heeft. Het onderhoud komt van de oefeningen. 

Wanneer je je actieve sporttraining weer volledig kunt hervatten, hangt van de ernst van de kwetsuur af. Je sportfysio begeleidt je tijdens het hele traject. Hij helpt je uiteraard bij je hervatting. 

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een gekneusde enkel?

Een gekneusde enkel duurt meestal enkele dagen tot twee weken. De eerste dagen is het gewricht rood en mogelijk opgezet. Ook kun je je enkel minder goed bewegen. Met de juiste behandeling zijn de klachten snel weer voorbij. 

Wat te doen bij een verzwikte enkel?

De eerste stap bij een verzwikte enkel is je voet omhoog leggen maar niet te koelen! Koelen zorgt weliswaar voor een kortdurende pijnvermindering maar zorgt juist voor een langer herstel. Daarna probeer je voorzichtig of je kunt lopen. Als dat niet lukt, heb je misschien je enkel gebroken en maak je direct een afspraak bij de huisarts. Wanneer je enkel niet gebroken is, begin je met sportfysiotherapie, om zo snel mogelijk te herstellen. 

Hoelang duurt een hamstringblessure?

Bij goede sportfysiotherapie ben je na zes tot acht weken hersteld. Als de verrekking hoog in je hamstring zit, is het herstel langer, tot zestien weken. 

Wat is de beste houding bij een hamstringblessure?

Bij een hamstringblessure is het belangrijk om niet te veel naar voren te hangen. Dan komt er te veel rek op je hamstrings. 

Hoelang duurt het om een jumpers knee te laten genezen?

Herstel van een jumpers knee duurt maanden tot jaren. Met de juiste behandelmethode ben je sneller van de klachten af. 

Hoe krijg je meniscusletsel?

Een scheur in de meniscus ontstaat meestal bij een verdraaiing van de knie in gebogen stand. 

Waar zitten je kruisbanden?

De voorste kruisband zit centraal in je knie. Daar loopt hij schuin voor de achterste kruisband. 

Wanneer heb je een kruisband operatie nodig?

Wanneer sportfysiotherapie niet goed genoeg helpt, is een operatie mogelijk nodig. 

Wat te doen bij pijn aan de binnenkant van de knie?

Het belangrijkste is om de oorzaak van de pijn aan de binnenkant van de knie te vinden. Onze sportfysio’s doen onderzoek naar de aard van je klachten. Daarna wordt een gerichte behandeling samengesteld. 

Wat is chondropathie?

Chondropathie is schade aan een deel van het kraakbeen. Dit is minder ernstig dan artrose, maar wel vervelend.