Blog: Waarom fitnesscentra PER DIRECT open moeten in de strijd tegen COVID-19

Is het middel niet erger dan de kwaal?

Op advies van het RIVM heeft de overheid, in de strijd tegen het coronavirus, alle fitnesscentra gesloten en onlangs besloten dat deze voorlopig gesloten blijven. Deze keuze heeft fatale gevolgen voor de volksgezondheid! Is dit niet een geval van: het middel is erger dan de kwaal? Ons advies als gezondheid- en fitnessprofessionals: open per direct de fitnesscentra voor mensen van 50 jaar en ouder. Doelstelling van onze blog is de overheid attenderen op deze (nog) niet eerder benoemde win-win kans voor de gezondheid van Nederlanders en de sportondernemers. 

Fitness heeft een wetenschappelijk bewezen beschermend effect tegen virale luchtweginfecties, activeert en versterkt het immuunsysteem en de fysieke en mentale weerbaarheid. Fitnessbeoefenaars lopen minder risico op besmetting met het coronavirus. Raken zij toch besmet, dan ondervinden zij minder ernstige gevolgen dan mensen die inactief zijn! Het is echt mogelijk om fitnessbeoefening met de huidige 1,5 meter spelregels op een veilige manier te laten plaatsvinden. Zie de tips aan het einde van deze blog. 

Je kunt geen kwaad met kwaad bestrijden!

Het sluiten en gesloten houden van de fitnesscentra als maatregel tegen (de verspreiding van) COVID-19 leidt tot meer ziekte met fatale gevolgen dan COVID-19 zelf!

blog corona fitness karl noten Fysio Physics 3 1Zijn we in blinde paniek vergeten dat er voor COVID-19 al een pandemie gaande was met meer dodelijke slachtoffers dan COVID-19? Inactiviteit is in 2012 in het toonaangevend medisch vakblad, The Lancet, benoemd als een pandemie met catastrofale gevolgen wat wereldwijd om aandacht vraagt [1, 2]. Volgens de WHO is 31% van de volwassen wereldbevolking inactief [3]. Deze fysieke inactiviteit en ongezonde leefstijl veroorzaakt naar schatting 3,2 miljoen doden jaarlijks [1, 2, 4]. Eén van de doelen van de WHO was om deze inactiviteit voor 2025 met 10% te verbeteren [3]. Wat is er gebeurd met deze doelstelling? Fitnesscentra vormen een goedkoop en effectief middel in de strijd tegen zowel de COVID-19 als bewegingsarmoede pandemieën. Als inactiviteit meer dodelijke slachtoffers maakt dan COVID-19, waarom wordt dan juist nu wanneer zoveel mensen willen sporten de mogelijkheid ontnomen om dat te kunnen doen?

Alleen de jeugd mag sporten, is dat wel de juiste keuze?

Ook het RIVM geeft in hun eigen richtlijnen en adviezen aan dat de helft van de Nederlandse bevolking boven de 50 te weinig beweegt en dat dit zeker voor deze doelgroep fatale gevolgen heeft [5]. Vooral de ouderen vormen een risicogroep en zij moeten gestimuleerd worden om in beweging te komen. Bewegingsarmoede is de grote boosdoener bij de meeste chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, longziekte, diabetes, obesitas, dementie en artrose. 50+ers moeten de spieren en botten 2x per week gericht trainen om dit tegen te gaan.

Als we weten dat bewegingsarmoede juist bij volwassenen en ouderen fatale gevolgen heeft, is dan de keuze om niet de ouderen maar de kinderen en jongeren voorrang te geven om te sporten wel zo handig? Ons advies is: laat de 50+ers hierin voorgaan.

Fitness als medicijn

Fysieke activiteit is de belangrijkste pijler bij bevordering van de gezondheid bij jong en oud [6]. Fitness is bewezen effectief en is het enige ‘medicijn’ zonder nare bijwerkingen. Fitness vermindert niet alleen de kans op ziek zijn op lange termijn, de positieve effecten starten direct wanneer je start met sporten!

blog corona fitness karl noten Fysio Physics 2Regelmatig, liefst dagelijks, fysieke oefeningen doen is zeer belangrijk voor onze immunologische gezondheid [7, 8]. Zelfs het doen van één enkele oefening boost direct het immuunsysteem [9, 10]. Terwijl je een oefening uitvoert, neemt de activiteit van het body defence system ‘DIRECT’ toe! Moleculaire en cellulaire gebeurtenissen vinden plaats binnen secondes tot minuten na het begin van een oefening of periode van fysieke activiteit [11].

Uit studies bij een griepepidemie in het verleden is gebleken dat mensen die regelmatig op een matige tot hoge intensiteit sporten, minder vatbaar zijn voor virale aandoeningen, korter ziek zijn, minder ernstig ziek zijn en minder kans hebben op overlijden bij luchtweginfecties en -ontstekingen [12].

De spieren produceren hormonen en anti-inflammatoire cytokinen die ons immuunsysteem activeren en ontstekingen en virussen tegen gaan [8]. Elke sessie middelmatig intensieve fysieke activiteit stimuleert een toename in de anti pathogene activiteit van macrofagen en andere cellen van het immuunsysteem en anti-inflammatoire cytokines in het bloed. Het resultaat is een afname van de influx van inflammatoire cytokines in de longen en verminderde pathogene belasting.

Conclusie: direct wanneer je sport neemt de kans op ontstekingen en de werking en vermenigvuldiging van virussen af. Let wel: dit effect is vooral bij gerichte intensieve training dus een beetje buiten wandelen in de buitenlucht, zoals de minister dat aangeeft, zet helaas weinig zoden aan de dijk.

Waarom 50+ers eerst?

Angst, bezorgdheid, gebrek aan beweging en een ongezond eetpatroon onderdrukken het immuunsysteem en verhogen de vatbaarheid voor (virale) ziektes [13, 14]. Natuurlijk moet iedere volwassene gestimuleerd worden om te gaan sporten. We weten dat COVID-19 bij mensen boven de 50 ook vaker fatalere gevolgen heeft dan bij jongeren. De leeftijdgebonden achteruitgang van het immuunsysteem en afname van beschermend spiermassa zorgen ervoor dat 50+ers het meeste gezondheidsrisico lopen [15] en deze processen zijn omkeerbaar met fitnesstraining [9, 16].

Niet alleen de kans op ernstige COVID-19 neemt af maar ook hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten die meer voorkomen bij mensen boven de 50 jaar. Afgelopen jaar is er aan de bel getrokken omdat we meer dan een miljoen 50+ers hebben met heup-knieartrose en dit aantal blijft stijgen. Ook de KNGF richtlijn voor fysiotherapie bij heup-knieartrose adviseert gerichte krachttraining als therapeutisch middel.

Karl Noten Corona Fysio Physics 2
Voorkom een catastrofe voor de volksgezondheid en open per direct de fitnesscentra voor 50+ers!

De lagere scholen mogen per direct open omdat er geen verspreidingshaard is aangetoond op de scholen. Maar dit zelfde geldt toch ook voor de sportscholen? Het mag duidelijk zijn dat fitnesscentra juist een belangrijke pijler vormen in de strijd tegen COVID-19 en andere (dodelijke) volksziekten. Het is in het belang van de volksgezondheid dat de fitnesscentra per direct hun deuren openen en voorrang verlenen aan 50+ers om te sporten met in achtneming van de anderhalve meter regel en alle bijbehorende voorzorgsmaatregelen. Zoals de winkels en supermarkten geopend zijn met de bekende corona spelregels omdat dit van levensbelang is, moeten ook de fitnesscentra de ruimte krijgen om Nederland te voorzien van de sportieve levensbehoefte.

De branche organisatie NL Actief, de branche organisatie voor de sport-en beweegbedrijven ( voorheen Fit!Vak), heeft een manifest en protocol verantwoord sporten opgesteld en ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. NL Actief geeft hierin aan dat de bijna 1000 aangesloten bedrijven en locaties klaar zijn voor veilig sporten met 1,5 meter beleid.

Karl Noten Corona Fysio Physics 3

Tips voor veilig trainen in Coronatijd:

Neem naast de bekende voorzorgsmaatregelen ook de volgende veiligheidstips in acht:
• Ga niet naar het sportcentrum wanneer je de bekende ziekteverschijnselen vertoond. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts.
• Heb je ziekteverschijnselen gehad, houdt dan de aanbevolen 2 weken aan voordat je (weer) rustig start met sporten.
• Houdt 1,5 meter afstand.
• Was je handen met water en zeep (of handreiniger met 60% alcohol of meer), droog af met een schone handdoek.
• Vermijd fysiek contact met medesporters.
• Beperk blootstelling aan medesporters die tekenen en symptomen van ziekte vertonen. Het virus wordt overgebracht door direct contact met besmette mensen en druppeltjes in de lucht.
• Als je een fitnessapparaat gebruikt, maak het dan eerst schoon.
• Vermijd lange en stressvolle trainingssessies die je niet gewend bent.
• Maak geen gebruik van douche of wc.

Auteurs

pasfoto Karl

Karl Noten
Karl Noten is fysio-manueeltherapeut & docent in de revalidatie en medische fitness. Hij is eigenaar van Fysio Physics Group, een van de grotere werkgevers in de fysiotherapie met meer dan 50 fysiotherapiepraktijken, een opleidingsinstituut, een Sport Medisch Expertise Centrum en Fysio Science voor wetenschappelijk onderzoek (op het gebied van innovatie in fysiotherapie, bewegen en gezondheid). Het medisch wetenschappelijk expertise team van Fysio Physics bestaat uit wetenschappers en medisch specialisten.

Robbert van Amstel

Drs. Robbert van Amstel
Drs. Robbert van Amstel, MSc is fysiotherapeut, Master Manueeltherapeut, Revalidatiewetenschapper. Robbert is werkzaam als fysio-manueeltherapeut en docent bij Fysio Physics. Tevens is hij PhD Candidate aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Faculty of Behavioural and Movement Sciences).

Met dank aan:
Annekee van Woensel, arts-specialist ouderengeneeskunde. Werkzaam in de acute Coronazorg en als arts verbonden aan in het Aafje Corona Centrum bij het Maasstad Ziekenhuis.

Tom Brandon, Sportarts, hoofd sportgeneeskunde Isala Klinieken, bestuurslid Stichting Beroepsopleiding tot Sportarts (SBOS), Lid Concilium Sportgeneeskunde.

Bronnen

1. Kohl 3rd, H.W., et al., The pandemic of physical inactivity: global action for public health. The lancet, 2012. 380(9838): p. 294-305.

2. Ozemek, C., C.J. Lavie, and Ø. Rognmo, Global physical activity levels-Need for intervention. Progress in cardiovascular diseases, 2019.

3. Organization, W.H., Physical inactivity: a global public health problem. 2010. URL www. Who. int/dietphysicalactivity/factsheet_inactivity/en/. Part I APPEND, 2012.

4. Pratt, M., et al., Attacking the pandemic of physical inactivity: what is holding us back? 2019, BMJ Publishing Group Ltd and British Association of Sport and Exercise Medicine.

5. RIVM. Waarom investeren in meer bewegen bij 55-plussers. 2020; Available from: https://www.loketgezondleven.nl/leefstijlinterventies/wat-werkt-dossiers/wat-werkt-ouderen-en-bewegen/investeren

6. Arena, R., et al., Healthy living: the universal and timeless medicine for healthspan. Progress in Cardiovascular Diseases, 2017. 59(5): p. 419-421.

7. Davison, G., C. Kehaya, and A. Wyn Jones, Nutritional and physical activity interventions to improve immunity. American journal of lifestyle medicine, 2016. 10(3): p. 152-169.

8. Laddu, D.R., et al., Physical activity for immunity protection: Inoculating populations with healthy living medicine in preparation for the next pandemic. Progress in cardiovascular diseases, 2020.

9. Sellami, M., et al., Effects of acute and chronic exercise on immunological parameters in the elderly aged: can physical activity counteract the effects of aging? Frontiers in immunology, 2018. 9: p. 2187.

10. Dimitrov, S., E. Hulteng, and S. Hong, Inflammation and exercise: Inhibition of monocytic intracellular TNF production by acute exercise via β2-adrenergic activation. Brain, behavior, and immunity, 2017. 61: p. 60-68..

11.Zhu, W., Should, and how can, exercise be done during a coronavirus outbreak? An interview with Dr. Jeffrey A. Woods. Journal of Sport and Health Science, 2020. 9(2): p. 105.

12.Matthews, C.E., et al., Moderate to vigorous physical activity and risk of upper-respiratory tract infection. Medicine & Science in Sports & Exercise, 2002. 34(8): p. 1242-1248.

13. Dhabhar, F.S., Effects of stress on immune function: the good, the bad, and the beautiful. Immunologic research, 2014. 58(2-3): p. 193-210.

14. Carter, S.J., M.N. Baranauskas, and A.D. Fly, Considerations for obesity, vitamin D, and physical activity amidst the COVID‐19 pandemic. Obesity, 2020.

15. Dinh, H.C., et al., Effects of physical exercise on markers of cellular immunosenescence: a systematic review. Calcified tissue international, 2017. 100(2): p. 193-215.

16. Campbell, J., Infekt nach Marathon? Mythos widerlegt! Dtsch Med Wochenschr, 2018: p. 143.

Alleen met een juiste en volledige bronvermelding mag dit artikel gekopieerd en vermenigvuldigd worden.

Vergelijkbare artikelen

Karl-Noten-eet-oliebol1-scaled
Oliebollen Ongezond? Onzin! Joepie ze zijn er weer. Die overheerlijke oliebollen. Als gezondheidspromotor en levensgeniete...
thumbnail_image001
Heeft u last van heup- en/of knieklachten? Dan bent u in ieder geval niet de enige. Er zijn namelijk meer dan een miljoen men...
Zenderstreek-advertentie-BAM1-1029x1536-111_cleanup-min
‘Lieve FP-therapeuten, dank jullie wel dat jullie altijd klaar staan voor onze patiënten om hen te helpen van hun klachten af...
long-covid-klachten-Fysio-Physics-1024x517-1
Long COVID klachten? Binnenkort start een nieuw groepsrevalidatieprogramma. Meld u nu aan! Deze maand starten wij op een a...
1-2
Voel je je een beetje down? Uit onderzoek blijkt dat je met een paar eenvoudige oefeningen je geluksgevoel kunt verhogen en j...
Blog-Foto-coronafit-vanaf-nu-verkrijgbaar
Fietsen en hardlopen bij corona? NEE! Duurtraining zoals lopen en fietsen werkt NEGATIEF op immuunsysteem. Het vergroot de k...
open
Belangrijke informatie, lees dit voorafgaande uw behandeling. Wij zijn blij om u (weer) te mogen verwelkomen op onze praktijk...
blog-corona-fitness-karl-noten-Fysio-Physics-1
Is het middel niet erger dan de kwaal? Op advies van het RIVM heeft de overheid, in de strijd tegen het coronavirus, alle fit...
Blijf-fit-met-FP-HC-website-1
Ga fit de coronacrisis door met onze online trainingen! Er staan al diverse trainingen op de pagina Online Trainingen en de...
fysiotherapie-mag-door
PIJN? U BENT NOG STEEDS WELKOM OP ONZE PRAKTIJKEN VOOR FYSIOTHERAPIE & REVALIDATIE. Na vraag van onze patiënten en overle...
download
Fysio Physics Fysiotherapie heeft van Zilveren Kruis Achmea de Plusstatus ontvangen! Hiermee voldoen onze praktijken aan alle...