Pijn in knie

Verhelp pijn in knie met de innovatieve 4xT® Methode. Snelle verlichting en persoonlijke begeleiding 

Kniepijn beheerst het leven van veel mensen. Voorbeelden zijn chronische pijn, een versleten knie of herstel na een operatie. Gelukkig is er iets aan kniepijn te doen. Dankzij onze 4xT® Methode ervaren de meesten na enkele behandelingen pijnverminderingen of zijn ze pijnvrij. Dat geldt dus ook voor mensen die al jaren met knieklachten lopen. We leggen graag uit wat je van de innovatieve 4xT® Methode mag verwachten. 

Wat houdt de 4xT® Methode in? De kracht van behandeling van pijn in knie met de 4xT® Methode 

De 4xT® Methode is voor meer dan alleen knieklachten ontworpen. Fysio- en manueel therapeut Karl Noten heeft deze behandeling bedacht en ontwikkeld. 4xT spreek je uit als ‘vier maal T’. De vier T’s staan voor Test, Trigger, Tape & Train. We gebruiken deze methode bij knie fysiotherapie, maar ook bij andere klachten. Rug- en nekklachten pakken we succesvol aan en we gebruiken de methode ook bij de behandeling en training van chronische aandoeningen, zoals revalidatie na kanker, longziekten en behandeling van littekenweefsel. 

Begrijp de effectieve aanpak van pijn in knie met de 4xT® Methode 

De 4xT® Methode is een innovatieve therapeutische behandelmethode, die dus uit vier stappen bestaat. 

  • Stap 1: test

    Met de DAMT-Test® procedure wordt bepaald welke behandeltechniek en oefening(en) het meest geschikt zijn.

  • Stap 2: trigger

    Via gewrichtsmobilisatie en myofasciale technieken worden het kniegewricht, botstukken, zenuwvezels, bloedvaten en het bindweefsel behandeld.

  • Stap 3: tape

    We gebruiken speciale elastische therapeutische tape om spier-bindweefsel structuren ‘in te sturen’. Het gebruik van tape is niet altijd nodig.

  • Stap 4: train

    Wanneer het lichaam pijnvrij is, worden er gerichte oefeningen gedaan. Het is hierbij erg belangrijk dat de pijnklachten over zijn.

Het unieke van de 4xT® Methode bij knieklachten is dat er een beslisboom is. Hierbij wordt met algoritmische stappen voor de behandeltechniek of oefening getest wat de juiste techniek en/of oefening is. Dit wordt de DAMT® test procedure genoemd, uit stap 1. De testprocedure wordt gebruikt om te bepalen welke techniek, welke locatie en richting van de techniek en welke intensiteit het meest effectief is. 

De kracht van onze 4xT® Methode is verder dat niet de symptomen worden aangepakt, maar de oorzaak van de klacht. Natuurlijk is pijn vervelend en wil een patiënt dat deze verholpen wordt. Echter, zonder de oorzaak te kennen en aan te pakken is de kans groot dat de pijn weer terugkomt.  

Hoe pijn in je knie je dagelijks leven beïnvloedt 

Pijn in de knieën speelt een grote rol. Veel mensen met deze klachten zijn op zoek naar de knie specialist die ze blijvend van hun pijn verlost. Kniepijn is ook lastig te definiëren. Een blauwe plek zie je, maar pijn in de knieën zit van binnen en wordt daarom lang niet altijd (goed) opgespoord. Bovendien zijn er veel vormen van kniepijn, waardoor het soms lastig is om de klachten in het juiste hokje te plaatsen. 

Verschillende soorten pijn in knie

Iedereen heeft weleens pijn in de knie gehad. Bij de eerste pijnscheut schakel je natuurlijk niet direct een knie specialist in. Pas als de pijn aanhoudt, ga je op zoek naar hulp. Een veel voorkomende klacht is pijn in de knie bij het buigen en traplopen. Je herkent het misschien wel, iedere trede is een worsteling en de trap aflopen is helemaal pijnlijk. 

Andere bekende knieklachten zijn zeurende of stekende pijn. De zeurende pijn straalt soms uit naar het bovenbeen en kan ook ’s nachts of als je rustig op de bank ligt opkomen. Pijn in de knie na lang stilzitten horen we ook vaak. Het lijkt dan alsof je knie tientallen kilo’s weegt. Ook bewegen is een mogelijke oorzaak van knieklachten. Je kunt pijn in de knie na lopen of fietsen hebben. 

Pijn in Knie na specifieke activiteiten 

Onze knie fysiotherapie pakt alle klachten rondom dit kwetsbare gewricht aan. Naast de pijn die soms moeilijk te verklaren is, ontstaan er ook klachten na specifieke activiteiten. Na een heupoperatie is pijn in de knie een veelgehoord probleem. Dat geldt ook voor bewegen. Natuurlijk is bewegen gezond, maar als je anderhalf uur buiten hebt hardgelopen, heeft je knie veel klappen opgevangen. Niet iedere knie kan hier even goed tegen. De 4xT® Methode is een goede behandelmethode voor al deze problemen, zoals pijn in de knie bij strekken. 

Oorzaken van pijn in knie: ontdek de kern van het probleem 

We hebben daarnet al even aangehaald dat het bestrijden van de pijn belangrijk is, maar dat het nog belangrijker is om de oorzaak te kennen. Ons doel bij knie fysiotherapie is dan ook tweeledig. We beginnen met de kern van de pijn. We nemen een lekkage als voorbeeld. Je kunt het water wel weg blijven halen met een droogdoek, maar als het lek niet gedicht wordt blijf je bezig! Daarom kijken we altijd waar de klachten vandaan komen. 

  • Meniscus klachten

    De meniscus is een schijfje van kraakbeen in de knie. In iedere knie zitten er twee, het bovenbeen en het onderbeen. Sporters met knieklachten hebben vaak last van hun meniscus. Als de meniscus scheurt, wordt de knie pijnlijk en dik. Buigen en strekken is pijnlijk, terwijl het wel belangrijk is om dit te blijven doen.
  • Slijtage knie (artrose)

    Slijtage is naast sporten een van de oorzaken van een gescheurde meniscus. Het voornaamste gevolg van slijtage in de knie is artrose. Je merkt artrose vooral in de ochtend. De knie is dan stijf en pijnlijk. Ook hier helpt bewegen tegen de pijn. Artrose komt niet alleen bij ouderen voor. We zien ook veel jongere mensen en in het bijzonder mensen die veel sporten met deze aandoening. Artrose is iets van alle leeftijden.
  • Operatie gehad

    Een knieoperatie heeft lang niet altijd het gewenste effect. Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die aantonen dat een operatie averechts werkt. Na onder het mes te zijn geweest, is je knie pijnlijk en gezwollen. Littekens na de operatie geven vaak meer klachten. Knie fysiotherapie met de 4xT® Methode is een prima alternatief om een operatie zo lang mogelijk uit te stellen of zelfs te voorkomen.
  • Blauwe knieën (dermatomyositis)

    Dermatomyositis is een spierziekte. De oorzaak is niet 100% duidelijk, maar waarschijnlijk worden de ontstekingen in de spieren veroorzaakt door een verstoorde afweerreactie. Dit resulteert in een reeks klachten, waaronder blauwe knieën.
  • Knieband

    Ben je een voetbalfan of heb je zelf gevoetbald? Het is de vrees van iedere voetballer om een knieblessure op te lopen. Als het de meniscus is, valt het nog relatief mee, maar de knieband is een ander verhaal. Met een gescheurde knieband of kruisband, ben je een klein jaar uit de roulatie. We behandelen ook kniebanden die verrekt of overbelast zijn. Mensen met een vkb reconstructie (voorste kruisband reconstructie) zijn niet meteen van de klachten af. Knie fysiotherapie helpt ze daarbij.

Optimaliseer je herstel met de 4xT® Methode 

Ook tijdens de behandeling is het goed om in beweging te blijven. Als je knie niet te gezwollen is en je kunt erop staan, blijf dan in beweging. Zo herstel je sneller. Bij ernstige pijn is het beter om enkele dagen volledige rust te nemen. Kleine stukjes lopen mag wel, eventueel met krukken. 

Het herstel bevordert ook als je je been hoog legt als je gaat zitten of liggen, bijvoorbeeld op een stoel of bank. Leg geen kussen onder je knie. Dit vertraagt het herstel juist.  

We helpen je graag van je knieklachten af. Tijdens een bezoek onderwerpen we je knie aan een grondige beoordeling. Daarbij leggen we uit hoe de 4xT® Methode voor een sneller herstel zorgt.  

Traditionele fysiotherapie vs. alternatieve benadering 

Er zijn verschillende vormen van knie fysiotherapie. We leggen de traditionele fysiotherapie in de weegschaal naast de alternatieve benadering. Ze hebben allebei hun voordelen en hun mindere kanten. 

Voor- en nadelen van traditionele fysiotherapie 

Een van de voordelen van traditionele fysiotherapie is dat er veel behandelaars zijn. Veel mensen kampen met knieklachten. Daar zijn diverse oefeningen voor, die je dan ook van de behandelaar krijgt. Dat is meteen ook een van de grootste nadelen van traditionele fysiotherapie. Het is weinig verrassend en niet gericht op jouw specifieke klachten. 

Alternatieve benadering en waarom overwegen 

Wij hebben een alternatieve benadering, omdat we kijken naar de oorzaak van de pijn. Oefeningen hebben vaak een averechtse werking.  

Neem bijvoorbeeld iemand die met zijn voet klem zit tussen de deur. Deze persoon ervaart pijn maar het zou gek zijn om oefeningen voor te schrijven zolang die voet nog klem zit. Eerst willen we de deur opendoen en de bron van de pijn wegnemen. Daarom doet therapie alleen gericht op het doen van oefeningen voor de knie vaak meer kwaad dan goed. De knie ‘zit nog klem tussen de deur’! 

Knieoperaties zijn ook niet de oplossing. Er is een gebrek aan wetenschappelijk bewijs dat knieoperaties de klachten verhelpen. Wetenschappelijke studies geven aan dat niet opereren minstens zo effectief is als wel opereren. Door een operatie ontstaan littekens, die vaak meer klachten veroorzaken. Wij konden bij veel mensen die al een afspraak voor een operatie hadden staan, de klachten zonder operatie verhelpen. 

Veelgestelde vragen

Welke sport kan ik doen met knieklachten?

De beste sport voor mensen met knieklachten is een sport die weinig belasting geeft op de knieën. Voorbeelden van geschikte sporten zijn:

  • Zwemmen
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Yoga
  • Pilates
Wat kan ik doen om mijn knieklachten te verlichten?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je knieklachten te verlichten:

  • Rust
  • IJs
  • Compressie
  • Verhoging
  • Medicatie (bijvoorbeeld ibuprofen of paracetamol)
  • Fysiotherapie
Welke schoenen zijn geschikt voor mensen met knieklachten?

Schoenen die geschikt zijn voor mensen met knieklachten hebben een goede ondersteuning en demping. Ze moeten ook stevig zijn en goed passen. Voorbeelden van geschikte schoenen zijn:

  • Stabiliserende schoenen
  • Wandelschoenen
  • Sportschoenen met goede demping
Waarom krakt mijn knie?

Een krakende knie is meestal onschuldig. Het kan komen door een luchtbel in de gewrichtsholte, of doordat de kniebanden of pezen over elkaar heen schuiven.

Wat doet een orthopeed aan mijn knie?

Een orthopeed is een medisch specialist die zich bezighoudt met aandoeningen van het bewegingsapparaat. Bij knieklachten kan een orthopeed een aantal dingen doen:

  • Uw klachten beoordelen
  • Onderzoek doen, zoals een röntgenfoto of MRI-scan
  • Behandeling adviseren, zoals fysiotherapie, operatie of medicatie
Wat kan ik doen tegen pijn aan de achterkant van mijn knie?

Pijn aan de achterkant van de knie kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ontsteking van de achillespees, een peesblessure of een blessure aan de achterste kruisband. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Waar komt pijn in de knieholte vandaan?

Pijn in de knieholte kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ontsteking van de slijmbeurs, een peesblessure of een blessure aan de meniscus. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Wat kan ik doen tegen een overbelaste knie?

Een overbelaste knie kan leiden tot pijn, stijfheid en zwelling. Om een overbelaste knie te voorkomen of te verlichten, kun je de volgende dingen doen:

  • Rust
  • IJs
  • Compressie
  • Verhoging
  • Fysiotherapie
Hoe lang duurt het voordat een knie weer loskomt?

De duur van de hersteltijd van een knie depends op de ernst van de blessure. Bij een milde blessure kan de knie binnen een paar weken weer loskomen. Bij een ernstige blessure kan de hersteltijd enkele maanden of zelfs jaren duren.

Wat kan ik doen tegen vocht in mijn knie?

Vocht in de knie kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ontsteking, een blessure of een circulatiestoornis. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Kun je lopen met losse kniebanden?

In het algemeen is het niet verstandig om te lopen met losse kniebanden. Losse kniebanden kunnen leiden tot instabiliteit van de knie, waardoor de kans op blessures groter is. Bij lichte losse kniebanden is het soms mogelijk om met fysiotherapie de kniebanden te versterken. Bij ernstige losse kniebanden kan een operatie nodig zijn om de kniebanden te herstellen.

Herstel gebroken kruisband zonder operatie

Het is mogelijk om een gebroken kruisband te herstellen zonder operatie. Dit wordt gedaan met fysiotherapie. De fysiotherapeut zal de knie trainen om de kracht en stabiliteit te herstellen.

Hersteltijd kniebanden verrekt

De hersteltijd van verrekt kniebanden depends op de ernst van de blessure. Bij een milde blessure kan de knie binnen een paar weken weer herstellen. Bij een ernstige blessure kan de hersteltijd enkele maanden duren.

Film